Kāds ir princeses "dumpinieces" Margarētas dēla un meitas liktenis?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Princese Margarēta pasaulei ir zināma kā Lielbritānijas karalienes Elizabetes II dumpinieciskā māsa un tā laika stila ikona, tomēr viņa bija arī māte diviem bērniem - Deividam un Sārai. Kā viņai izdevās šī loma un ko viņas atvases dara tagad?

Raksts no arhīva. Publicēts 2021. gada 29. janvārī. 

Atšķirībā no māsas, karalienes Elizabetes II, kura savu pirmo bērnu pasaulē laida 22 gadu vecumā, princese Margarēta mātes lomu un pienākumus apguva daudz vēlāk - kad viņai bija 31 gads.

Princese Margarēta ar savu nākamo bērnu tēvu Entoniju Ārmstrongu-Džonsu apprecējās 1960. gada 6. maijā Vestminsteras abatijā. 20 miljoni skatītāju šo ceremonijas translāciju vēroja televīzijā.

Princeses Margarētas kāzu diena 
Princeses Margarētas kāzu diena Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Jau pēc nepilna gada pēc abu laimīgās dienas Margarēta laida pasaulē dēlu Deividu. Zēns, kurš piedzima 3. novembrī, ieņēma piekto vietu Lielbritānijas troņa pēctecības rindā. Diemžēl šodien viņš ir stipri "zaudējis pozīciju" - līdz ar Saseksas hercogu atvašu Ārčija un Lilibetas piedzimšanu Deivids izstājās no TOP 20 mantiniekiem.

Mazais Deivids bērnību pavadīja Kensingtonas pilī. Kā fotogrāfam Entonijam Ārmstrongam-Džonsam darbam bija nepieciešama fotostudija un tumša telpa, tāpēc šim nolūkam tika pārveidots pils pagrabs. Deivids vēlāk atcerējās, ka viņam ļoti paticis tur pavadīt laiku. "Man patika atrasties tēva darba istabās," viņš teica izdevumam "Vanity Fair".

"Un ne tikai tāpēc, ka tur pulcējās skaistas modeles, kuru attēli parādījās izdevumos "Vogue" vai "The Sunday Times". Man patika avangarda mēbeles, kuras viņš darināja pats."

Tēva mākslinieciskā gaume un spējas tika nodotas arī viņa dēlam, un jau pusaudža gados Deivids sāka veidot dizainu mēbelēm. 

Deivids izglītojās mājmācībā kopā ar brālēnu, princi Endrjū Bekingemas pilī. Vēlāk zēns mācījās Bedalesā - specializētā izglītības iestādē, kas palīdzēja princeses Mārgaretas dēlam attīstīt viņa talantu amatniecībā. "Tā bija ideāla vieta man," viņš teica. "Ļoti demokrātiska un bez skolas formām!"   Tūlīt pēc skolas beigšanas, divdesmit divu gadu vecumā, Deivids nolēma atvērt savu pirmo mēbeļu darbnīcu.

Vēlāk Deivids nodibināja uzņēmumu "David Linley Furniture Limited" (mūsdienās zināms kā Linley), kas rada īpašas mēbeles pēc pasūtījuma.

Šīs mēbeles raksturo neoklasisks dizains, augstas kvalitātes kokmateriālu izmantošana un arī - augsta cena. 

Deivids darba procesā, darinot mēbeles īpaši sarežģītā tehnikā
Deivids darba procesā, darinot mēbeles īpaši sarežģītā tehnikā Foto: No personīgā arhīva

Visā savā karjeras laikā Deividam atbalstu ir sniegusi visa ģimene, tomēr tuvākās attiecības viņam bija ar karalieni māti. "Es domāju, ka viņa lieliski spēja ieaudzināt visos mazbērnos ne tikai biznesa ētikas pamatus, bet arī ticību cilvēku lojalitātei," viņš reiz intervijā teica. "Viņa bieži nāca uz manu veikalu. Kādu dienu viņa teica: "Es dzirdēju, ka tu izveidoji lielisku drēbju skapi." Tad viņai bija 93 gadi. Pēdējo reizi viņa parādījās, lai aplūkotu manas mēbeles, 98 gadu vecumā...

LINLEY London
LINLEY London Foto: www.facebook.com

Arī princese Margarēta aktīvi interesējās par dēla amatu. "Es atceros dienu, kad viņa pirmo reizi ieradās manā veikalā. Es nogāju lejā un ieraudzīju, ka mamma sēž uz grīdas un pievelk skrūvi spoguļa aizmugurē. Viņa izskatījās ļoti aizrāvusies."

Atšķirībā no vecākiem Deividam izdevās izveidot stipru ģimeni. 1993. gadā viņš apprecējās ar īru aristokrāti Serēnu Alleinu Stenhoupi.

Viņu kāzu ceremonijā Vestminsteras Svētās Margaritas baznīcā piedalījās aptuveni 650 viesi, tostarp princese Diāna, Eltons Džons un pat Grieķijas karalis Konstantīns II. 

Šajā laulībā piedzima divi bērni - Čārlzs un Margarēta. Jaunā dāma, kas nosaukta vecmāmiņas vārdā, piedalījās arī Kembridžas hercogu kāzās kā puķu meitene. 

Margarēta sešu gadu vecumā
Margarēta sešu gadu vecumā Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Diemžēl pēc 26 gadiem Deivids un Serēna nolēma šķirties, par ko oficiāli paziņoja 2020. gada februārī.

Deivids Ārmstrongs-Džonss ar meitu lēdiju Margarētu satiek karalieni Elizabeti II
Deivids Ārmstrongs-Džonss ar meitu lēdiju Margarētu satiek karalieni Elizabeti II Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix
Lēdija Serēna ar meitu, lēdiju Margarētu
Lēdija Serēna ar meitu, lēdiju Margarētu Foto: EPA/AFP/Sipa/Reuters

Sāra Ārmstronga-Džonsa

Sāra, tāpat kā viņas brālis Deivids, dod priekšroku privātai, nevis publiskai dzīvei. Tomēr princeses Margarētas dēls laiku pa laikam piekrīt kādai intervijai ar nosacījumu, ka tās galvenokārt attiecas uz viņa profesionālo darbību, turpretī meita vienmēr žurnālistiem atsaka. 

Reiz gan Sāra pieļāva izņēmumu, piekrita sarunai BBC dokumentālajam projektam par godu karalienes Elizabetes II deviņdesmit gadu jubilejai. Karaliskās ģimenes fani bija pārsteigti, uzzinot, ka

Margarētas meita Sāra nepārtraukti uztur ciešu saikni ar Vindzoriem, īpaši krustmāti, karalieni Elizabeti II. 

Un acīmredzot jūtas ir abpusējas. Kā teikts "Hallo!" publikācijā, Elizabete II burtiski dievinot māsasmeitu. Viņa bieži aicina viņu uz Balmorālu, lai abas varētu pabūt kopā. Pieņemams, ka šī satuvināšanās notikusi pēc karalienes māsas, princeses Margarētas nāves 2002. gadā.

Sāra reiz bija arī līgavas māsa Velsas prinča Čārlza un Diānas Spenseres kāzās 1981. gadā un vēlāk kļuva arī par viņu jaunākā dēla, prinča Harija krustmāti. 

Sāra Ārmstronga-Džonsa ir dzimusi 1964. gada 1. maijā. Meitene uzauga Kensingtonas pilī un ir mantojusi tēva mākslinieka talantus tāpat kā viņas brālis.

Pēc Bedalesas skolas absolvēšanas viņa ieguva asistenta darbu filmas "Karstums un putekļi" filmēšanas laukumā, kur satika savu nākamo vīru, aktieri vārdā Danielu Čato. Atšķirībā no brāļa Sāra izvēlējās rīkot pieticīgas kāzas. Tās notika Svētā Stefana baznīcā Valbrookas upes krastā, 1994. gada jūlijā. 

Sāra aizvien ir talantīga māksliniece, ieguvusi vairākas balvas par savām gleznām un regulāri izstāda savus darbus "Redfern" galerijā Londonā. Viņa tāpat kā māte, princese Margarēta, ir arī Karaliskā baleta viceprezidente.

Šobrīd Sāra un Daniels dzīvo Kensingtonā. Čatosu laulībā ir dzimuši divi dēli, Semjuels un Artūrs, kuri nu jau ir izauguši un drīzumā pametīs "vecāku ligzdu".

Sāra ar vīru un vienu no dēliem krustdēla prinča Harija un Meganas kāzu dienā.
Sāra ar vīru un vienu no dēliem krustdēla prinča Harija un Meganas kāzu dienā. Foto: SIPA/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu