Navaļnija indētāji nogalinājuši vismaz trīs cilvēkus (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) slepenā komanda, kas mēģināja noindēt opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, saistīta ar vēl trīs cilvēku nāvi, secināts pētnieciskās žurnālistikas projektu “Bellingcat” un “The Insider” izmeklēšanā, kurā piedalījās arī Vācijas medijs “Der Spiegel”. 

Pētniekiem izdevies pierādīt FDD komandas saistību ar žurnālista Timura Kuaševa, politiķa Ņikitas Isajeva un aktīvista Ruslana Magomedragimova nāvēm. 

FDD Kriminālistikas institūta (NII-2) darbinieku grupa, kas izsekoja Navaļniju un, pēc visa spriežot, organizēja viņa indēšanu, noindējusi vēl vairākus cilvēkus, konstatēts izmeklēšanā.

"Komandā strādā ne tikai NII-2 darbinieki, bet arī FDD Konstitucionālās iekārtas aizsardzības dienests, kas cita starpā ir pazīstams ar politisko aktīvistu vajāšanu," teikts pētījumā.

Par FDD upuriem var kļūt ne tikai aktīvisti un žurnālisti, bet arī "visādā ziņā sistēmas personāži, kas uzstājas propagandas televīzijas šovos un kritizē Navaļniju", norāda pētījuma autori.

Ņikita Isajevs 

Ņikita Isajevs - kustības “Jaunā Krievija” līderis un partijas “Taisnīgā Krievija” vadītāja Sergeja Mironova padomnieks – nomira 2019.gada 16.novembrī vilcienā Tambova – Maskava. Oficiālais nāves iemesls bija sirdslēkme, tomēr mirušā ķermenis tika kremēts vēl pirms kļuva zināmi ekspertīzes rezultāti. 

Navaļnijam sekojošo FDD darbinieku lidojumu informācija atklāj, ka šīs grupas dalībnieki bijuši vismaz septiņas reizes bijuši tajās pašās pilsētās, kuras savas dzīves pēdējā gada laikā apmeklēja Isajevs. 

Sakritības Isajeva un FDD darbinieku ceļojumā uz Tambovu nav, tomēr kā liecina mobilo telefonu ģeolokācijas dati, viens no grupas dalībniekiem bijis Tambovā tajā pašā laikā, kad tur atradies Isajevs. 

“Bellingcat” un “The Insider” uzskata, ka FDD komandas pārstāvji, kas attiecīgajā braucienā sekoja Isajevam, pārvietojušies, izmantojot citus vārdus, vai arī viņi ieradušies Tambovā ar automašīnu. 

Tāpat “Bellingcat” un “The Insider” uzsver, ka Isajevs bija Kremlim pilnīgi lojāls politiķis, tāpēc nav izskaidrojams, kāpēc FDD būtu nolēmis likvidēt šo politiķi. 

Pētnieki izsaka pieņēmumu, ka Isajeva nogalināšana varētu būt saistīta ar viņa iespējamajām aktivitātēm, ko specdienesti varētu būt uzskatījuši kā valsts nodevību. Nekādu pierādījumu šādam pieņēmumam gan pagaidām nav.

Ruslans Magomedragimovs 

Kustības “Vienotība” aktīvists Ruslans Magomedragimovs tika atrasts miris savā automašīnā 2015.gada 24.martā Dagestānas pilsētā Kaspijskā. 

Vardarbības pēdas uz viņa ķermeņa netika konstatētas, bet par viņa oficiālo nāves cēloni tika pasludināta nosmakšana. 

Tomēr kā apgalvoja Magomedragimova tuvinieki, uz viņa kakla bijuši redzami divi punkti, kas līdzinās šļirces adatas dūrieniem. 

“Bellingcat” un “The Insider” pētnieki noskaidrojuši, ka viens no Navaļnija indētāju grupas pārstāvjiem 2014.gada janvārī divas reizes bijis Mahačkalā. Šis pats cilvēks četras dienas pirms Magomedragimova nāves bijis Vladikaukāzā, bet divas dienas pēc aktīvista nāves atgriezies Maskavā. 

Gadu pēc Magomedragimova nāves nogalināts tika arī kustības “Vienotība” vadītājs Nazims Gadžijevs - viņa oficiālais nāves iemesls bija noduršana. 

Žurnālisti izskata pieņēmumu, ka FDD vēršanās pret Magomedragimovu varētu būt saistīta ar to, ka Krievijas specdienesti organizāciju “Vienotība” (“Sadvala”)  uzskatījuši par potenciāli bīstamu. 

Viens no šīs organizācijas mērķiem bija Ziemeļkaukāzā un Azerbaidžānā mītošās etniskās grupas lezgīnu apvienošana un autonomijas pieprasīšana. 

Timurs Kuaševs 

Žurnālists un aktīvists Timurs Kuaševs tika atrasts miris Naļčikā 2014.gada 1.augustā. 

Viņa padusē tika konstatētas šļirces dūriena pēdas, bet uz sejas un ķermeņa bija sasitumi un nobrāzumi. 

Par oficiālo Kuaševa nāves cēloni tika atzīta sirds slimība. 

Kopš 2014.gada 13.jūlija līdz pat 29.jūlijam Naļčiku apmeklēja vairāki minētās FDD grupas dalībnieki.  

Biļetes atpakaļceļam viņiem bija 30. un 31.jūlijā, tomēr tās tika pārceltas par vienu dienu. 

“Bellingcat” un “The Insider” pētnieki uzskata, ka plānā kaut kas laikam nogājis greizi, jo Kuaševs miris 1.augustā jeb pēc tam, kad FDD darbiniekiem sākotnēji jau bija paredzēts atgriezties Maskavā. 

Specdienestu interese attiecībā uz Kuaševu varētu būt skaidrojama ar to, ka viņš bija viens no dažiem neatkarīgajiem žurnālistiem Naļčikā un tāpēc viņam bijis daudz nelabvēļu. 

Decembra vidū publiskotajā "Bellingcat" un "The Insider" pētījumā konstatēts, ka atentātu pret Krievijas opozīcijas līderi Navaļniju pērn Tomskā īstenoja slepena FDD vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

Iesaistīto FDD darbinieku personības žurnālisti noskaidroja, salīdzinot mobilo tālruņu darbības datus ar dažādām citām datu bāzēm.

Izpētot aviācijas lidojumu datus, konstatēts, ka slepenās FDD vienības pārstāvji kopš 2017.gada lidojuši uz desmitiem Krievijas pilsētu, kuras tobrīd apmeklējis opozīcijas politiķis.

Kā norādīja Navaļnijs, no iegūtajiem datiem secināms, ka atentātu pret viņu nevarēja sarīkot bez FDD vadītāja un Krievijas prezidenta Vladimira Putina atļaujas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu