Latvijas uzņēmums sāk būvēt jūras konteineros iekārtotas Covid-19 testēšanas laboratorijas (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijā bāzētais biotehnoloģiju uzņēmums “MGI Latvia” un būvniecības uzņēmums “APB” sācis pārvietojamu Covid-19 testēšanas laboratoriju ražošanu. Jūras konteinerā izbūvētā risinājuma veiktspēja sasniedz līdz 3000 analīžu pārbaudēm diennaktī, portāls TVNET uzzināja uzņēmumā. 

Mobilā laboratorija izbūvēta 12 metru jūras konteinerā un aprīkota ar MGI ražotajām automatizācijas iekārtām, lai speciālisti varētu veikt Covid-19 analīzes. Tā ir izdalīta trīs atsevišķās zonās – uzglabāšanas, paraugu sagatavošanas un testēšanas. Visas laboratorijas telpas aprīkotas ar augsta līmeņa ventilācijas sistēmām, nodrošinot gaisa apmaiņu, spiediena regulāciju un sterilu vidi, kas atbilst biodrošības 2. līmeņa prasībām.

Pateicoties automatizācijai, pārvietojamā laboratorija ievērojami mazina inficēšanās risku speciālistiem, jo MGI tehnoloģijas paraugus skenē, apstrādā, izdala vīrusa RNS un sagatavo tos beidzamajam posmam – vīrusa klātbūtnes noteikšanai.

Laboratorija ne tikai paredz līdz 3000 analīžu pārbaudēm diennakts laikā, bet arī samazina cilvēkresursu iesaisti. Lai vadītu šo procesu, nepieciešami vien trīs darbinieki, kamēr identiska apjoma darbības manuāli nāktos veikt vairākiem desmitiem speciālistu.

Uzņēmums “MGI Latvia” plāno koncentrēties uz eksporta tirgu, kur identificēts pārvietojamo laboratoriju pieprasījums. Pirmais šāda koncepta risinājums piegādāts klientam Zviedrijā, kam sekos vēl mobilo laboratoriju piegādes partneriem Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Uzņēmums apliecina gatavību risinājumu piedāvāt arī Latvijai, ja atbildīgās valsts iestādes izrādīs interesi.

“Mobilo laboratoriju pāris stundās iespējams uzstādīt jebkurā vietā, kur rodas pieprasījums pēc lielākas testēšanas jaudas. Lai nodrošinātu tās darbību, nepieciešams tikai trīs cilvēku personāls, kas ir īpaši būtiski situācijā, kad ir kvalificētu speciālistu trūkums,” laboratorijas ieguvumus iezīmē biotehnoloģiju uzņēmuma “MGI Latvia” biznesa attīstības vadītājs Rolando Huapaija-Delgado.

Foto: Publicitātes foto

Svarīgi apzināties, ka automatizētās darbības attiecas uz iepriekš ievāktu testēšanas materiālu – tātad pēcapstrādes posmu. Tas uzlabo masveida testēšanas efektivitāti, piemēram, lidostās vai reģionos, kur paraugi tiek ievākti, bet vēlāk transportēti analizēšanai uz citu vietu. Tādējādi mobilā laboratorija uzlabo rezultātu gaidīšanas laiku un palīdz ātri izsekot vīrusa izplatībai.

Pirmajā laboratorijas zonā tiek sagatavoti un uzglabāti reaģenti. Tikmēr otrajā – laboratorijas darbinieki paraugus ievieto MGI ražotajā automatizācijas iekārtā, kas tos skenē un sagatavo apstrādei. Attiecīgā metode ievērojami uzlabo testēšanas kapacitāti, sasniedzot gandrīz 200 paraugu apstrādi 40 minūšu laikā. Savukārt pēdējā zonā norisinās paraugu identificēšana, lai noteiktu vīrusa klātbūtni.

Foto: Publicitātes foto

“MGI Latvia” pamatdarbība ir ģenētikas pētījumu veikšana. Pie “MGI Latvia” ienākšanas Latvijā kopš 2017. gada kopīgiem spēkiem strādāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Ekonomikas ministrija. “MGI Latvia” ir vērienīgākais ārvalstu investīciju projekts biotehnoloģiju nozarē Latvijā un Baltijā, investīciju apjomam pārsniedzot 15 miljonus eiro. Viens no uzņēmuma galvenajiem partneriem ir Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC). Šī gada oktobra sākumā ziņots par BMC zinātnieku veikto pētījumu, kurā atklātas 247 Covid-19 mutācijas Latvijā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu