Navaļnijs vērsies pret Krieviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) paziņojusi, ka saņēmusi Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sūdzību par Krieviju par tās atteikšanos ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu pagājušā gada augustā, ziņo Krievijas medijs “Meduza”. 

Savā sūdzībā Navaļnijs uzsver, ka viņš ticis saindēts ar kaujas indi, kurai piekļuve ir tikai Krievijas specdienestiem, bet varas iestādes nav veikušas nekādu izmeklēšanu saistībā ar šo slepkavības mēģinājumu. 

Navaļnijs pieprasa, lai tiesa atzīst, ka Krievija pārkāpusi divus Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pantus - tiesības uz dzīvību un tiesības uz efektīvu tiesisko aizsardzību. 

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas. 

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu