ANO Starptautiskā tiesa izskatīs Irānas sūdzību pret ASV par sankciju atjaunošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens, Irānas prezidents Hasans Ruhani
ASV prezidents Džo Baidens, Irānas prezidents Hasans Ruhani Foto: EPA, Shutterstock. Kolāža: TVNET

ANO Starptautiskā tiesa (ICJ) trešdien nolēmusi izskatīt Irānas sūdzību pret Savienotajām Valstīm par sankcijām, ko tās piemērojušas Irānai.

Teherāna iesūdzēja Savienotās Valstis ICJ pirms trim gadiem, apsūdzot Vašingtonu 1955.gada noslēgtā draudzības līguma pārkāpšanā.

Toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps atjaunoja Irānai sankcijas pēc tam, kad ASV izstājās no Irānas un pasaules lielvaru 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās.

Vašingtona turējās pie viedokļa, ka Hāgā bāzētajai ICJ nav tiesību izskatīt Irānas sūdzību. Vašingtona arī apgalvoja, ka sankcijas ir nepieciešamas, jo Irāna rada lielus draudus starptautiskajai drošībai.

Taču ICJ tiesneši noraidīja visus ASV iebildumus.

Prezidējošais tiesnesis Abdulkuavi Ahmeds Jusufs paziņoja, ka tiesa secinājusi, ka Irānas sūdzības izskatīšana iekļaujas tās jurisdikcijā.

Taču līdz spriedumam šajā lietā var nākties gaidīt vairākus mēnešus vai pat gadus.

ANO izveidoja ICJ pēc Otrā pasaules kara, lai izskatītu strīdus starp ANO dalībvalstīm.

Saskaņā ar 2015.gada vienošanos Irāna ierobežoja savu kodolprogrammu un ielaida savos kodolobjektos starptautiskos inspektorus apmaiņā pret Rietumu sankciju atvieglošanu.

Pēc ASV izstāšanās no vienošanās Irāna atsaucās uz 1955.gada draudzības līgumu, kas tika noslēgts vēl pirms islāma revolūcijas 1979.gadā, kad tika gāzts ASV draudzīgais Irānas šahs un sarautas attiecības ar Vašingtonu.

Irāna apgalvo, ka sankciju atjaunošana izraisījusi "grūtības un ciešanas" un sabojājusi miljoniem cilvēku dzīvi.

ICJ 2018.gadā lika ASV atvieglot sankcijas humānajām precēm kamēr tiek izskatīta šī lieta.

Reaģējot uz to, ASV oficiāli izbeidza draudzības līgumu ar Irānu.

Pēc ASV izstāšanās kodolvienošanās liktenis tā arī palicis neskaidrs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani šodien noraidīja aicinājumus paplašināt šī līguma nosacījumus un ietver reģiona valstis.

"Kodolpaktā netiks izmainīts neviens pants, un nebūs nekādu jaunu sarunu. Piezīmes par šo tematu ir nesvarīgas un nelietderīgas," kabineta sēdē, ko pārraidīja televīzija, sacīja prezidents. "Tā ir vienošanās. Ja viņi to grib, visiem tā ir jāievēro. Ja viņi to negrib, viņi var iet un dzīvot savas dzīves."

Jaunais ASV prezidents Džo Baidens ir atbalstījis ideju par ASV atgriešanos līgumā, bet uzstājis, ka vispirms Irānai jāatsāk ievērot līguma nosacījumi.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs pirmdien aicināja Eiropas Savienību koordinēt sinhronu Vašingtonas un Teherānas atgriešanos pie kodolpakta nosacījumu ievērošanas, šādi piedāvājot atrisināt jautājumu par to, kam būtu jāsper pirmais solis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu