"Brexit" nedienas: Lielbritānijā iestrēgušas Latvijai paredzētās lietoto apģērbu kravas (17)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: AFP / Scanpix

"Brexit" dēļ iestrēgušas no Anglijas uz Latviju sūtītās lietoto apģērbu kravas, vēsta portāls "The Guardian".

Anglijas ziemeļaustrumos bāzētā uzņēmuma "ECS Textiles" lietoto apģērbu un citu preču eksports uz Eiropas Savienības (ES) valstīm kopš janvāra ir apstājies un tā noliktavās krājas "humpalu" kalni.

"Sastrēgumi" uz robežām, dokumentu kalni un grūtības orientēties jaunajos noteikumos pēc "Brexit" pārejas perioda beigām nozīmē, ka lietoto apģērbu veikaliem iet gar degunu tonnām preču.

"ECS Textiles" līdz šim katru nedēļu uz Latviju sūtīja piecus 20 tonnu konteinerus ar lietotām drēbēm, rotaļlietām, mēbelēm un citām mantām, kas tika pārdotas tālāk Austrumeiropā. Taču, kad gadu mijā beidzās "Brexit" pārejas periods, piegādes vairs nav izdevies veikt.

Viens konteiners iestrēdzis Rīgas ostā, kur esot draudēts ar importa tarifiem, ko parasti piemēro precēm no Ķīnas.

"ECS Textiles" pārdošanas menedžeris Džeimss Ofisers stāsta, ka uzņēmuma noliktava esot pilna ar ziedotajām drēbēm, ko neesot iespējams nosūtīt uz citām valstīm.

"Mēs esam sasnieguši savu spēju robežu," viņš norāda. "Būtībā tas varētu nozīmēt mūsu biznesa galu, jo mums fiziski nav vietas un tas liek bažīties. Mūsu konteineri stāv ostās, mēs maksājam par to atrašanos tur, mūsu klienti netiek pie savām precēm, un mums nav ieņēmumu."

Mēnesi pēc "Brexit" tirdzniecības līguma stāšanās spēkā aizvien vairāk britu uzņēmumu sūdzas, ka papildu izmaksas un piegāžu kavēšanās apdraud to pastāvēšanu.

"ECS Textiles" apgrozījums ir apmēram divi miljoni sterliņu mārciņu (2,26 miljoni eiro) gadā. Tas savāc apģērbus un citas preces no labdarības veikaliem un mājsaimniecībām un pārdod tās Austrumeiropā. Ik nedēļu uzņēmums var ziedot tūkstošiem mārciņu dažādām labdarības organizācijām un Lielbritānijas Nacionālajam veselības dienestam (NHS).

Ofisers norāda, ka kāda dzīvnieku patversme no uzņēmuma parasti saņem 5000 mārciņas nedēļā, taču "Brexit" radīto apgrūtinājumu dēļ pēdējā laikā uzņēmums tai varējis izmaksāt tikai 1000 mārciņas.

Uzņēmumam radušās problēmas ar noteikumiem par izcelsmes valsti. Lielbritānijas preces uz ES var pārdot ar 0% tarifiem, taču vairums "ECS Textiles" eksportēto lietoto preču ir ražotas Ķīnā, tāpēc ostas amatpersonas Latvijā draud piemērot 5,3% tarifus vai uzrēķināt papildu nodokļus, Ofisers norāda "The Guardian" žurnālistiem. Šādi papildu maksājumi nav savienojami ar kompānijas biznesa modeli, jo tad tā nevarētu nodrošināt savu pastāvēšanu un savākt līdzekļus labdarībai.

Kompānija tagad šķiro preces, lai Lielbritāniju varētu norādīt kā to izcelsmes valsti. Lai arī reģionālā tirdzniecības kamera ir palīdzējusi "ECS Textiles", Ofisers atklāj, ka Lielbritānijas valdība neesot uzņēmumam nākusi talkā, kad tas mēģinājis iegūt sertifikātu par izcelsmes valsti, lai turpinātu tirdzniecību ar ES.

"5,3% katram konteineram dramatiski samazinās līdzekļus, ko varēsim ziedot labdarības organizācijām," skaidro Ofisers.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu