Ārkārtējā situācija līdz 6.aprīlim: mainīti tirdzniecības ierobežojumi, ierobežota ieceļošana, skolas paliks slēgtas (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ar Covid-19 izplatības mazināšanu izsludinātā ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 6.aprīlim, bet par komandantstundas turpināšanu vēl nepieciešamas papildu diskusijas, šodien lemts valdībā. Pagarinot ārkārtējo situāciju, tiks mainīti ierobežojumi tirdzniecībai, liegta ieceļošana Latvijā bez būtiska iemesla, bet izglītība klātienē tomēr netiks atsākta.

Kopš 2020.gada 9.novembra valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību. Piektdien valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju arī pēc 7.februāra, proti, līdz 6.aprīlim.

Cerības 1. un 2. klašu skolēniem atgriezties skolas solos klātienē nepiepildīsies - pret to kategoriski iebilduši epidemiologi. 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka radikāla viedokļa maiņa pāris dienu laikā tādā būtiskā jautājumā kā izglītība klātienē ir mulsinoša un nepatīkama,

taču viņš uzsvēra, ka valdībai ir jāņem vērā aktuālā informācija, kas ir mainīga.

Iepriekšējās divās nedēļās saslimstība samazinājās, bet jau šīs nedēļas vidū epidemiologi brīdināja, ka saslimstība atkal pieaug, tāpat arī iedzīvotāju pārvietošanās aktivitātes pētnieki brīdināja, ka iedzīvotāju aktivitāte ir augusi, kas arī atspoguļojas saslimstības datos. "Kaut kas ir mainījies. Ir mainījusies uzvedība, un saslimstība to atspoguļo," sacīja Pavļuts. Viņš uzsvēra, ka valdībai ir pienākums rīkoties atbildīgi un pieņemt lēmumus, kas situāciju nepasliktina vēl vairāk. 

Ārkārtējās situācijas laikā ir noteikta virkne citu ierobežojumu, tostarp attiecībā uz pulcēšanos, pakalpojumu un tirdzniecības jomām, arī izglītību.

Valdība piektdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem no pirmdienas, 8.februāra, tiek atcelti tirgojamo preču ierobežojumi pārtikas un higiēnas preču veikalos. 

Tādējādi no 8.februāra mazumtirdzniecības pakalpojumus klātienē varēs sniegt veikali, kur tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kur tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% no preču sortimenta.

Valdība piektdien atbalstīja EM priekšlikumu, ka no pirmdienas pilnīgi visās tirdzniecības vietās būs jāievieš "drošas tirdzniecības" koncepcija. Tas nozīmē, ka veikalos vienlaikus varēs iepirkties mazāks skaits cilvēku un tirgotājiem būs pienākums pircēju plūsmu stingri kontrolēt. 

No pirmdienas, 8.februāra, tirdzniecību klātienē būs ļauts atsākt grāmatnīcām, kā arī būs ļauts klātienē tirgot sēklas, substrātus un deratizācijas līdzekļus,

tādēļ mazumtirdzniecības pakalpojumus klātienē varēs sniegt tirdzniecības vietas, kas tirgo stādus, dēstus, sīpolus, gumus un sēklas, kā arī substrātus, mēslošanas līdzekļus, kaļķošanas materiālus un augu aizsardzības līdzekļus. Klātienē būs ļauts tirgot arī līdzekļus dezinsekcijai un deratizācijai.

Valdība arī lēma, ka turpmāk klātienē pakalpojumus varēs sniegt tirdzniecības vietas, kas tirgo elektropreču aksesuārus, piemēram, vadus, pagarinātājus un lādētājus.

Ārkārtējās situācijas dēļ klātienes tirdzniecība ir ierobežota.

Tāpat kā līdz šim pakalpojumus klātienē turpinās sniegt aptiekas, veterinārās aptiekas, optikas preču veikali un degvielas uzpildes stacijas.

Policijai būs tiesības uz septiņām dienām slēgt veikalus, kas neievēros ierobežojumus. 

Vienlaikus Ministru kabinets vēl nelēma par komandantstundas turpināšanu, diskusijas par šo tematu atliekot uz nākamo nedēļu.

Valdība arī lēmusi ierobežot ieceļošanu Latvijā, lai mazinātu risku ievest jaunā, lipīgākā paveida koronavīrusu. 

Laika posmā no 11.februāra līdz 25.februārim būs aizliegta jebkāda ieceļošana Latvijā no Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, Šveices un Apvienotās Karalistes, ja vien tai nebūs būtiska iemesla. 

Par būtiskiem ieceļošanas iemesliem tiek uzskatīti:

  • darbs,
  • mācība un studijas,
  • ģimenes apvienošanās,
  • medicīnas pakalpojumu saņemšana,
  • tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšana,
  • atgriešanās pastāvīgajā dzīves vietā
  • došanās uz bērēm.

Vienlaikus noteikts terminēts starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegums caur lidostām, ostām, kā arī ar autobusiem no vai uz Apvienoto Karalisti, Īriju un Portugāli.

Pēc Ārlietu ministrijas paustā, tās ir valstis, kurās ir augstākā Covid-19 vīrusa celmu ar paaugstinātu izplatīšanās spēju izplatība.

Ieceļojot Latvijā minēto būtisko un neatliekamo iemeslu dēļ, netiek atceltas vai mainītas citas, jau noteiktās, epidemioloģiskās drošības prasības, proti,

ieceļotājiem joprojām nepieciešams veikt Covid-19 testu un ievērot pašizolāciju.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu