Somālijas opozīcijas līderi vairs neatzīst prezidentu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Somālijas opozīcijas līderi paziņojuši, ka vairs neatzīst prezidentu Mohamedu Abdullahi Mohamedu, tā kā viņa pilnvaru termiņš ir beidzies bez vienošanās par ceļu uz vēlēšanām, lai izraudzītu viņa amata mantinieku.

Somālijā līdz 8.februārim bija jānotiek netiešām vēlēšanām, tomēr centrālā valdība un provinces nespēja rast izeju no strupceļa par to, kā rīkot balsošanu.

Līdzās jau esošajām problēmām - islāmistu nemiernieku kustībai, siseņu invāzijai un pārtikas trūkumam - Somālijai tagad jārisina vēl viena politiska krīze.

Opozīcijas kandidātu koalīcija mudināja prezidentu, kas ir pazīstams ar iesauku Farmadžo, cienīt konstitūciju un nodrošināt mierīgu varas nodošanu.

"Sākot no 2021.gada 8.februāra, opozīcijas kandidātu padome neatzīst Farmadžo par prezidentu, " teikts svētdienas vakarā izplatītajā paziņojumā.

"Padome nepakļausies spiedienam un nepieņems mandāta pagarināšanu nekādā formā."

Grupējumā apvienojušies pretendenti, kas individuāli kandidē uz Farmadžo amatu, arī divi bijušie Somālijas prezidenti.

Viņi aicina izveidot pārejas nacionālo padomi, kurā būtu iekļauti parlamenta spīkers, opozīcijas politiķi, reģionālie līderi un pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas uzņemtos vadību šajā periodā.

Pēc saspringtā svētdienas vakara pirmdien galvaspilšetā Mogadīšo vairāk ceļi tika slēgti, arī ceļš uz parlamentu.

Farmadžo, kas kandidē uz otro termiņu, pārmet reģionālajiem sāncenšiem, ka viņi atteikušies no septembrī panāktās vienošanās, kurā bija noteikts balsošanas grafiks.

Vienošanas bija paredzētas netiešas parlamenta un prezidenta vēlēšanas 2020.gada beigās un 2021.gada sākumā.

Džubalenda - viens no autonomajiem reģioniem, kam ir domstarpības ar Farmadžo - pārmet prezidentam, ka viņš noraidījis kompromisa centienus.

Trīs dienu sarunas pušu starpā izjuka piektdien, to dalībniekiem tā arī nespējot panākt vienošanos.

ANO brīdinājusi Somāliju, ka tā nokļūs neskaidrā situācijā, ja valdības mandāts beigsies bez vienošanās par vēlēšanu procesu.

Pagājušajā nedēļā Somālijas ārvalstu atbalstītāji, arī ANO un Āfrikas Savienība, brīdināja, ka ir nepieļaujami rīkot daļējas vēlēšanas vai aizsākt procesu, par kuru nav panākta plaša vienošanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu