Saplīsusi tiāra, nozagtais pušķis, samaksa kuponos. Topošās karalienes kāzu kleitas noslēpumi (1)

Foto: Kolāža: Scanpix/SIPA/Reuters/Instagram
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad princese Elizabete un princis Filips apprecējās 1947. gada 20. novembrī, Anglija lēnām atguvās pēc Otrā pasaules kara un joprojām atradās ekonomiskās depresijas stāvoklī. Bet tas netraucēja nākamajai karalienei piepildīt savu sapni - precēties līgavas kleitā, kas patiešām izskatās kā no pasakas. Tomēr ar to vien nepietika, ar kāzu dienu saistās daudz dažādu interesantu notikumu. Lasi par šīs kleitas noslēpumiem!

Princeses Elizabetes II kleitu darināja karaliskajai ģimenei uzticīgais šuvējs Normans Hartnels. Viņa pavadībā 350, jā, nepārklausījāties, trīssimt piecdesmit šuvējas darbojās ap šo topošo brīnumu septiņas nedēļas.

"Es biju aizmirsusi, cik skaista tā bija - un cik maza bija princese," "Telegraph" pastāstīja šuvēja Betija Fostere, kura strādāja pie kleitas. "Braucot mājās no kāzu svinībām, es atceros, ka visi vilcienā braucošie runāja par kleitu, un es jutos tik lepna, ka esmu pie tās strādājusi!"

Hartnels šo savu darbu nosauca par skaistāko kāzu kleitu, kādu jebkad ir darinājis, raksta "Good Housekeeping".

Foto: Reuters/ScanPix

Kleitas izšuvumi no renesanses šedevra

Kleitas izšuvumi tapa, iedvesmojoties no renesanses gleznotāja Sandro Botičelli renesanses mākslas darba "Primavera", kas simbolizēja pavasari - sava veida atdzimšanu pēc Otrā pasaules kara šausmām.

Hartnels šo ideju izmantoja, pārklājot tērpu ar kviešu vārpu, rožu ziedu un zvaigžņu formas izšuvumiem, kas darināti ar zelta un sudraba diegiem.

Foto: Wikimedia Commons

Vairāk nekā 10 000 pērļu un Ķīnas zīdtārpiņu zīds

Līgavas kleitai nepieciešamais tika izmeklēts Lielbritānijā. Tomēr iecerētās pērles nebija iegādājamas dzimtajā zemē, tāpēc šuvējs tās pasūtīja no Amerikas Savienotajām Valstīm.

No Ķīnas kleitai tika pasūtīts arī īstais, zīdtārpiņu darinātais zīds. 

Foto: ROYAL COLLECTION TRUST

Kleitas velce bija 4,5 metrus gara. Atceramies, ka princeses Diānas kāzu kleitas velce bija divas reizes garāka - vairāk nekā astoņus metrus gara. 

Princeses Elizabetes kāzu diena 
Princeses Elizabetes kāzu diena Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Par kleitu norēķinājās ar kuponiem

Lai arī viņa bija troņmantniece, princesei nebija neierobežota budžeta. Kara laika normēšana joprojām tika piemērota visiem, pat karaliskajai ģimenei.

Par laimi valdība piešķīra līgavai 200 papildu apģērba kuponus, ar kuriem Elizabete varēja norēķināties par savu līgavas kleitu. 

Nedienas ar diadēmu

Kas gan ir karaliskās ģimenes līgava kāzu dienā bez tiāras? Princese Elizabete savā kāzu dienā lika vecmāmiņas - karalienes Mērijas tiāru, kas darināta slāvu caru stilā. Tiāra izgatavota 1919. gadā karalienei Mērijai, bet 1936. gadā to uzdāvināja karalienei Elizabetei (vēlāk Karaliene Māte). Tiāru mantoja princese Elizabete. 

Lai gan zelta, sudraba un dimantu tiāra izklausās droši, kāzu rītā pirms līgavas došanās uz Vestminsteras abatiju tā ieplīsa. 

Juvelieris ātri salaboja plīsumu, taču steigā tiāras centrā palika manāmi platāka sprauga. 

Princeses Elizabetes kāzu diena 
Princeses Elizabetes kāzu diena Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Nozagtais līgavas pušķis

Florists Martins Longmans iesniedza piecas līgavas pušķa versijas no trīs veidu Lielbritānijā audzētām baltām orhidejām. Līgavas pušķī bija arī īpašs mirtes zars, kas ņemts no tādas pašas mirtes, kāda reiz bija karalienes Viktorijas līgavas pušķī. 

Ar šo skaisto pušķi noticis dīvains atgadījums. Kad pēc kāzu ceremonijas jaunlaulātie devās fotografēties, ziedi bija pazuduši.

Kā redzams kāzu foto, kurā ir visi svarīgākie karaliskās ģimenes cilvēki, Elizabetes rokas ir tukšas - pušķa tajās nav. Pēc nedēļas Elizabete un Filips nofotografējās vēlreiz ar identisku kāzu pušķi, taču bez izcilo viesu klātbūtnes. 

Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix
Foto: AFP/AP/Reuters/Scanpix

Tā svēra "tonnu"

Netflix's "The Crown" seriālam arī izgatavoja kāzu kleitas kopiju, kas izmaksāja 30 564,61 eiro. Aktrise Klēra Foja "The Telegraph" sacīja, ka šī kleitas kopija svēra "tonnu" un ka Elizabetei noteikti vajadzēja lieliskas prasmes, lai tērpu iznestu stalti. 

"Ar savu līgavas kleitu un diadēmu kāzu dienā viņa savaldzināja visu pasauli," sarunā ar "People" sacīja viņas līgavas māsa lēdija Pamela Hiksa. "Un, protams, arī ar Filipu, kas bija katras meitenes sapņu princis."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu