Pirmais tests: Latvijā ieradies Amerikai domātais Toyota Highlander (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Līdz šim Toyota Highlander oficiāli tirgoja visur kur, tikai ne Eiropā. Amerikā tas skaitās mid-size krosovers, bet šejienes mērogos pilntiesīgs full-size jeb pilnizmēra auto.

Highlander ar rūpnīcas kodu XU70 ražots ASV uz Toyota platformas, kas kalpo par bāzi arī mums jau zināmajam Toyota Camry un superpopulārajam RAV4. Tāpēc nav ko brīnīties, ka agregātu "izklājums" arī šķiet pazīstams - 2,5 litru benzīna dzinējs un hibrīdsistēma ar diviem elektromotoriem, no kuriem viens piedzen aizmugurējo asi. Amerikai paredzētais 3,5 litru V6 Eiropā nav pieejams, tāpat kā versijas ar stūri labajā pusē. Līdz ar to briti palikuši ne tikai bez Eiropas Savienības, bet arī Highlander.  

Normunds Avotiņš, TV Auto ziņu vadītājs: "Highlander ir liels un garš automobilis. Tā garums ir gandrīz pieci metri. Riteņu bāze - 2,85, un tas viss aizgājis salonam. Parasti tādām automašīnām durvis sānos ir vai nu vienāda garuma, vai priekšējās ir platākas. Te ir otrādi. Aizmugurējās durvis ir daudz garākas par priekšējām, it kā šī būtu pagarinātā versija. Un tas nozīmē, ka salonā - o, jā, - ir daudz vietas!"

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Limuzīna kalibra aizmugurējās durvis hailanderam uzradušās tikai jaunākajā, pēc skaita nu jau ceturtajā modeļu paaudzē.

Salons un panelis ir tipiska Toyota. Gan materiāli, gan krāsu salikums. Stūre izskatās gluži tāda pati kā pikapam Hilux. Paneļa vidū slejas iespaidīgs ekrāns, taču Toyota paliek Toyota. Labākajās japāņu visurgājēju tradīcijās daudzām funkcijām joprojām ir katrai sava poga - kuru turklāt vēl jāprot atrast.

Viduskonsole ir iespaidīga. Funkciju pārbagātība, daudz lakas, un izskatās dārgāk nekā Toyota Camry. Uzreiz var redzēt, no kuras okeāna puses Highlander nāk. Amerikāņi ciena komfortu un ērtības no mājām grib paņemt līdzi arī automašīnā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Un cik tas Highlander plūdeni brauc! Kā jau amerikāņu mašīna!"

248 zirgspēku summārā jauda nav nekāds kosmoss, tomēr aptuveni atbilst ierasto dīzeļa analogu spējām. Auksts motors ir diezgan skaļš, bet iesilis dižojas ar tādu kā V6 noti. 

Cena

Šis automobilis maksimālā aprīkojumā maksā 58 000. Ļoti komfortabli zem Latvijā svarīgās 59 900 robežas. Tādu labi aprīkotu Highlander varot dabūt jau par 48 000.

Automašīnas sākuma cena ļoti labā aprīkojumā Luxury ir 45 tūkstoši eiro, kas ir ļoti labi, salīdzinot ar jebkuru līdzīga izmēra krosoveru tikpat cienījamā aprīkojumā. 

Normunds Avotiņš: "Highlander spēj iepatikties pat tiem, kam Toyota principā nepatīk, tāpēc ievērojama pircēju daļa būs klienti no citiem zīmoliem."

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Otri ir tie, kas līdz šim brauca ar Land Cruiser. Būsim godīgi - mūsdienās ar to brauc divu kategoriju cilvēki:

vai nu lauksaimnieki un mednieki, kam tāda automašīna patiešām ir nepieciešama, vai arī publika ar, teiksim tā, savdabīgu uzvedības modeli. Tie otrie noteikti varētu pāriet uz Highlander.

Vēl jo vairāk tāpēc, ka Highlander elektriskā pilnpiedziņa nemaz nav tik nevarīga. Tā lieliski uzveic vieglu bezceļu un sniega sanesumus. Krosovera gaita un stūrēšana ir nesalīdzināmi vieglāka nekā rāmja visurgājējam, un tas nešūpojas līdzi pats savam svaram.

Verdikts

Jaunais Toyota Highlander ir izcils piemērs tam, kā Amerikas tirgum paredzētu un Amerikā ražotu automašīnu var lieliski adaptēt Eiropas tirgus vajadzībām un prasībām. Atcerieties, sen atpakaļ bija tāds seriāls par kalniešiem, Highlander, un tur bija teksts, ka "var palikt tikai viens". Es teiktu tā, ka viens pats savā klasē Toyota Highlander gan nepaliks, taču tiem, kas ir līdzīgi izmēros un cenā, klāsies grūti. Es paredzu šai automašīnai visai labu noietu, vismaz Latvijā un Baltijā noteikti.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Toyota Highlander

+ plašs, ērts salons

+ plūdena, komfortabla gaita

+ pievilcīga cena

- auksts dzinējs skaļš

- necila 3. rinda

- primitīva aizmugurējā optika

Dzinējs: 2487 ccm, R4 HEV

Jauda: 248 ZS

Paātrinājums: 8,3

Patēriņš: 6,6

CO2: 149

Cena: no 44 900 eiro 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu