Krievijas tiesa noraida atteikumu ierosināt krimināllietu par Navaļnija indēšanu (12)

TVNET/LETA/DOŽDJ
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: EPA/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Novosibirskas apgabala tiesa atcēlusi Novosibirskas Ļeņina rajona tiesas spriedumu, ar kuru  Rietumsibīrijas izmeklēšanas komitejas transporta pārvaldes atteikums ierosināt krimināllietu par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija noindēšanas mēģinājumu atzīts par likumīgu.

Par to tviterī paziņojis Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) juridiskās nodaļas vadītājs Vjačeslavs Gimadi.

Lieta tiks nosūtīta atpakaļ atkārtotai izskatīšanai, un, kā apgalvo Gimadi, Ļeņina rajona tiesa vairs nevarēs atzīt par likumīgu atteikumu ierosināt krimināllietu par Navaļnija slepkavības mēģinājumu.

Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Izmeklēšanā, ko veikuši pētnieciskās žurnālistikas centri "Bellingcat" un "The Insider" sadarbībā ar vācu žurnālu "Der Spiegel", noskaidrots, ka Navaļnija slepkavības mēģinājumu veikuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) aģenti.

Pats Navaļnijs paziņojis, ka tie šo noziegumu nav varējuši pastrādāt bez tieša Krievijas prezidenta Vladimira Putina norādījuma.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu