Grieķija, Kipra un Izraēla ļaus vakcinētajiem brīvi ceļot starp tām

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: zuzana caprnkova, Shutterstock.

Grieķija, Kipra un Izraēla noslēgušas savstarpējās vienošanās, ļaujot pret Covid-19 vakcinētajiem pilsoņiem starp tām brīvi ceļot, vēsta "The Guardian".

"Es domāju, ka tas, par ko esam vienojušies ar Izraēlu, būs izmēģinājums tam, ko varam iesākt arī ar citām valstīm," sacīja Grieķijas premjerministrs Kiriaks Micotakis. Tūristu iecienītās valsts vadītājs pagājušomēnes citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvjiem ierosināja ideju par vakcinācijas pasēm.

Grieķijas un Kipras augstākās amatpersonas nedēļas nogalē bija atsevišķi ieradušies pie Izraēlas premjerministra  Benjamina Netanjahu. Gaidāms, ka noslēgtās vienošanās stāsies spēkā 1.aprīlī.

"Kiprai, kuras ekonomika lielā mērā atkarīga no tūrisma, neierobežotas, brīvas kustības atsākšana ir ārkārtīgi svarīga," paziņoja Kipras prezidents Niks Anastasiads. 

Vienošanās paredz, ka Izraēlas pilsoņiem, kas vakcinējušies ar kādu no ES apstiprinātajām vakcīnām, pēc ierašanās Grieķijā un Kiprā nebūs jāveic Covid-19 tests. Arī obligātā pašizolācija uz viņiem neattieksies. 

Pagaidām Izraēlas lidosta ir slēgta un pasažieru pārvadājumi ir aizliegti, neskatoties uz to, ka valstī aktīvi noris vakcinācija.

Micotaka piedāvājums sākotnēji ES tika uztverts skeptiski, bažījoties, ka to uztvers kā diskriminējošu. Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien pauda, ka koronavīrusa sertifikāti "ļoti iespējams, varētu tikt apsvērti nākotnē".

"Es domāju, ka neizbēgami būs liela interese par šādām idejām - vai vakcinācijas pret Covid-19 faktu varēs uzrādīt tā, kā dažkārt ceļojot nepieciešams uzrādīt, ka esi vakcinēts pret dzelteno drudzi vai citām slimībām," Džonsons sacīja, apmeklējot vakcinācijas centru. "Domāju, tas ir ļoti iespējams, ka tas varētu tikt apsvērts nākotnē. Domāju, ka tas notiks."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu