ANO prasa pierādījumus, ka Dubaijas princese ir dzīva

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Dubaijas princese Latifa
Dubaijas princese Latifa Foto: Ekrānuzņēmums no video

ANO cilvēktiesību birojs pieprasījis Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) pierādījumus, ka savulaik no valsts aizbēgt mēģinājusī Dubaijas emīra meita ir dzīva, vēsta raidorganizācija BBC.

35 gadus vecā Dubaijas princese Latifa 2018.gadā mēģināja aizbēgt uz ārvalstīm, un, kad tas neizdevās, internetā tika publiskots viņas ierakstīts video par represijām Dubaijas emīra ģimenē. Viņa tika pārtverta starptautiskajos ūdeņos un ar varu atvesta atpakaļ uz AAE.

Notikums piesaistīja pasaules uzmanību, bijusī Īrijas prezidente un ANO vēstniece Mērija Robinsone 2018.gadā apciemoja Dubaijas emīra ģimeni un Latifu. Pēc tikšanās viņa princesi raksturoja kā "jaunu sievieti ar problēmām", taču tagad apgalvo, ka esot tikusi "briesmīgi piemānīta". Robinsone pievienojusies aicinājumiem uz starptautiska līmeņa rīcību, lai noskaidrotu Latifas pašreizējo stāvokli un atrašanās vietu.

Šonedēļ raidorganizācija BBC publiskoja princeses Latifas slepus ierakstītus video, kuros viņa savu tēvu apsūdz viņas turēšanā gūstā kopš neveiksmīgā bēgšanas mēģinājuma 2018.gadā. Video viņa bija sūtījusi saviem draugiem, kuri sāka celt trauksmi, kad saziņa ar Latifu pārtrūka. Pēc sižeta izskanēja ANO adresēti aicinājumi rīkoties.

Princese ierakstītajos video pauž bailes par savu dzīvību.

ANO sazinājusies ar kampaņas "Free Latifa" rīkotājiem un lūgusi piekļuvi Dubaijas princeses ierakstītajiem video.

"Mēs esam iesnieguši jautājumus par viņas pašreizējo situāciju un pieprasījuši, lai AAE valdība uz tiem atbild steidzamā kārtā," norāda ANO cilvēktiesību biroja pārstāve Liza Trosela. "Mēs turpināsim uzraudzīt situāciju."

Organizācija ceturtdien vērsusies pie AAE pastāvīgās pārstāvniecības Ženēvā. Dubaijas un AAE iestādes vēl nav sniegušas komentārus.

AAE premjerministrs un Dubaijas emīrs Mohammeds bin Rašids al-Maktums ir starp bagātākajiem valdības galvām pasaulē.

Princese Latifa 2018.gada februārī ar divu paziņu palīdzību mēģināja aizbēgt no Dubaijas. Viņa šķērsoja Omānas robežu un pēc tam laivā sasniedza starptautiskos ūdeņus, kur jahtā gaidīja viens no viņas palīgiem. Tomēr jahta pirms nokļūšanas Indijā tika pārtverta, un Latifu pret viņas gribu aizveda atpakaļ uz Dubaiju. 

BBC rīcībā nonākuši video, ko Latifa apmēram gadu pēc atgriešanās Dubaijā ierakstīja savā vannas istabā. Tajā viņa stāsta, ka esot centusies pretoties karavīriem, kuri sagrāba jahtu, taču tikusi sazāļota. Pēc samaņas zaudēšanas viņa tikusi aizvesta uz privāto lidmašīnu. Latifa atmodusies tikai Dubaijā.

Vēlāk viņa vienatnē esot tikusi ieslodzīta savrupmājā ar aizbarikādētiem logiem un durvīm. Ēku apsargājusi policija.

2019.gadā al-Maktuma sieva Haja ar bērniem aizbēga uz Londonu, kur tiesā izskanēja vairāku liecinieku stāsti par represijām Dubaijas emīra ģimenē. 

Princese Haja britu tiesai norādīja, ka jau 2018.gadā viņai radušās bažas par vīra izturēšanos pret savu meitu. Emīrs esot viņai stāstījis, ka Latifa "ir nestabila un ka viņai ir bipolārie traucējumi".

Princese Haja palūdza kādam uzticamam ārstam izmeklēt Latifu. Viņš secināja, ka Latifai neesot nekādu psihisku traucējumu. Kad princese Haja apciemoja Latifu apsargātā mājā, kas "atgādināja cietumu", viņa esot metusies tēva sievai ap kaklu un raudājusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu