Ministrs: Galvenā priekšrocība vakcinētajiem ir iespēja ar Covid-19 nesaslimt smagi un nenomirt (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Norādes Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā par vakcinēšanu pret Covid-19.
Norādes Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā par vakcinēšanu pret Covid-19. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmā un galvenā priekšrocība, kādu iegūst cilvēki, vakcinējoties pret Covid-19, ir iespēja nesaslimt smagi un nenomirt - tā šodien uz jautājumu, kad valdība varētu apspriest priekšrocības sabiedriskās dzīves baudīšanā tiem cilvēkiem, kuri saņēmuši Covid-19 vakcīnu, atbildēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/Par). 

Ministrs uzsvēra, ka vakcinēšanās sniedz diezgan drošas garatijas, ka cilvēks nesaslims smagi un nenomirs, tādējādi šobrīd galvenā motivācija vakcinēties ir tieši iespēja novērst smagu saslimšanu un atslogot veselības aprūpes sistēmu.

Pavļuts norādīja, ka pasaulē patlaban ir maz tādu valstu, kur notiek masveidīga vakcinācija, taču, piemēram, Izraēlas pieredze skaidri norāda, ka, vakcinējot pietiekami lielu cilvēku skaitu, jaunu saslimšanas gadījumu skaits samazinās.

Vienlaikus zinātnieki vēl nav skaidri atbildējuši uz jautājumu, cik lielā mērā vakcinācija samazina vakcinēto cilvēku iespēju inficēt citus. Paši cilvēki ir pasargāti, bet cik lielā mērā novērsta iespēja inficēt citus, kuri vēl nav vakcinēti, - uz to pagaidām nav atbildes.

"Līdz ar to līdz brīdim, kad Latvijas sabiedrībā varēsim nonākt pie skaidri definētām atlaidēm priekšrocībām cilvēkiem, kas ir vakcinēti, paies vēl kāds brīdis,

bet šodien valdībā vienojāmies, ka starpministriju līmenī par šiem iespējamiem pasākumiem un priekšrocībām ir jāuzsāk saruna," sacīja ministrs. "Atlaides" varētu attiekties, piemēram, uz pašizolācijas un citu nosacījumu atcelšanu.

"Šobrīd galvenais uzdevums ir iespējami ātri atbilstoši vakcīnu reālajai pieejamībai nodrošināt vakcināciju Latvijā," uzsvēra Pavļuts. 

Savukārt, skaidrojot pagājušajā nedēļā radušās neskaidrības par vakcinācijas rindu senioriem, Pavļuts sacīja, ka lēmums sākt senioru vecumā no 70 gadiem vakcināciju pret Covid-19 bija operatīvs lēmums, līdz ar to organizatoriski jautājumi par to, kā informēt sirmgalvjus un pārvaldīt senioru rindu, palika neatrisināti. 

Kā ziņots, atsevišķiem senioriem, kuri paši pieteicās vakcinācijai kādā no ārstniecības iestāžu vakcinācijas punktiem, poti izdevās saņemt ātrāk par tiem, kuri pieteicās, zvanot uz 8989 vai reģistrējoties platformā "manavakcina.lv".

"Pagājušajā nedēļā saskārāmies ar situāciju, kas savā ziņā var atkārtoties arī nākotnē," sacīja politiķis, skaidrojot, ka vakcinācijas kabineti bija pieteikuši lielu skaitu vakcīnu, bet vakcinējamo grupas - mediķi - gana aktīvi pēc vakcīnām nenāca. Līdz ar to nedēļas vidū tika pieņemts lēmums sākt senioru vakcināciju ātrāk nekā plānots.

"Ņemot vērā, ka lēmums tika pieņemts ļoti operatīvi, attiecīgi organizatoriski jautājumi netika atrisināti," teica Pavļuts. Viņš atzīmēja, ka tā rezultātā radās situācija, kur slimnīcas bija neizpratnē, jo 8989 un "manavakcina.lv" bija pieteikušies 13 000 seniori, bet saraksti nebija novadīti līdz vakcinācijas kabinetiem.

Lai novērstu šādas situācijas atkārtošanas,

Pavļuts sacīja, ka šodien izdevis rīkojumu, kas skaidri pasaka, ka seniori, kas pieteikušies "manavakcina.lv" un pa tālruni 8989, ir vakcinējami pirmkārt.

"Brīžiem ir jāpieņem operatīvi lēmumi, kur problēmas risina darbības laikā," izteicās ministrs, piebilstot, ka paralēli norit darbs pie vienota vakcinācijas rīka, kas ļautu automātiski apkopot dažādās platformas, kur cilvēki pieteikušies.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā atklājās, ka Vakcinācijas projekta biroja izveidotā rinda vietnē "manavakcina.lv" īsti nestrādāja un, to apejot, pie vakcīnas pret Covid-19 varēja tikt ātrāk.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu