"Tēva vasarnīca": Uzbekistānas prezidenta slepenā pils kalnos (14)

Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov/File Photo, Vilnis Karklins, Aha-Soft, Siriporn-88, sharaxmedov/Shutterstock. Kolāža: TVNET
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kalnainā apvidū aptuveni 100 kilometru attālumā no Uzbekistānas galvaspilsētas Taškentas atrodas slepena pils un atpūtas komplekss, kas uzbūvēts īpaši Uzbekistānas prezidentam Šavkatam Mirzijojevam un viņa ģimenei. Šī kompleksa būvniecība izmaksājusi vairākus simtus miljonus ASV dolāru, secināts RFE/RL Uzbekistānas dienesta izmeklēšanā. 

Pils būvniecības projekts sākts jau 2017.gada februārī, vien divus mēnešus pēc tam, kad Mirzijojevs sāka pildīt prezidenta pienākumus, stājoties pirms dažiem mēnešiem mirušā autoritārā līdera Islāma Karimova vietā.

Mēnesi pēc stāšanās prezidenta amatā Mirzijojevs 2017.gada 14.janvārī parlamentā teica runu par situāciju valstī. Šajā runā viņš runāja par vairākiem svarīgiem jautājumiem, solot uzlabojumus cilvēktiesību ievērošanā, kā arī lielāku varas iestāžu atklātību un caurskatāmību un nopietnākus centienus korupcijas apkarošanā. Savā runā Mirzijojevs arī centās distancēties no sava priekšgājēja autoritārā valdīšanas stila. 

Runā Mirzijojevs aktualizēja jautājumu par valsts fiskālo atbildību.

“Es ļoti labi zinu, kā rīkoties ar naudu. Valsts budžets nav neierobežots, tāpēc nauda mums jāizlieto gudri, sasniedzot konkrētus mērķus,” savā uzrunā uzsvēra Mirzijojevs. 

Tomēr jau dažas nedēļas pēc šīs prezidenta uzrunas vairāki Uzbekistānas valsts uzņēmumi sāka īstenot slepenu projektu, kura mērķis bija uzbūvēt ekskluzīvu kompleksu prezidenta vajadzībām. 

Slepenās rezidences projekta eksistenci RFE/RL apstiprināja vairāki avoti, kas tiešā veidā piedalījušies projekta īstenošanā vai arī ir bijuši ļoti labi informēti par projekta gaitu. 

Mirzijojeva rezidence izbūvēta iepriekš izveidotā dabas rezervātā Taškentas apgabalā, un tā tiek rūpīgi slēpta no sabiedrības - pieeja kompleksam iespējama vienīgi caur apsargātiem kontrolpunktiem.

Informācijas avoti par Mirzijojeva pili gatavi runāt tikai anonīmi, jo baidās no iespējamajām varas iestāžu represijām. 

Avoti uzsver, ka uzbeku tēvam, kā Uzbekistānā mēdz dēvēt prezidentu, paredzētā pils izmaksājusi vairākus simts miljonus dolāru. 

Avoti norāda, ka kompleksa būvniecība lielākoties tikusi pabeigta 2019.gadā. Informācija par vērienīgo kompleksu pieejama vien dažos publiski pieejamos dokumentos.

Uzbekistānas varas iestādes līdz šim tā arī nav komentējušas, kāpēc vietā, kur būvēta slepenā pils, izveidots dabas rezervāts. Tikmēr tuvākās apkārtnes iedzīvotāji norāda, ka pils projekta īstenošana izraisījusi ūdensapgādes traucējumus tuvējos ciematos. 

Uzbekistānas valsts dzelzceļa uzņēmuma amatpersona, kas uzraudzīja projekta īstenošanu, norāda, ka visi būvniecības darbi, kas veikti attiecīgajā vietā, tiek klasificēti kā slepena informācija.

Kā pavēstījuši celtnieki, kas piedalījās kompleksa būvniecībā, ikvienam darbiniekam, kas ieradās objektā, tika konfiscēti telefoni. Šā iemesla dēļ žurnālistiem nav izdevies atrast nevienu attēlu no kompleksa iekšienes.  

Tie daži dokumenti, kas publiski pieejami saistībā ar šo projektu, kompleksu saista ar Uzbekistānas dzelzceļu, jo būvniecība noritējusi uz zemes, kas pieder šim uzņēmumam. Dokumenti apstiprina arī vairāku citu valsts uzņēmumu līdzdalību šajā projektā.

Par kalnu kompleksa saistību ar prezidentu Mirzijojevu nepārprotami liecina fakts, kas kopīgas visām pārējām prezidenta rezidencēm - teritorija virs tām ir slēgta lidojumiem. 

Šādas lidojumiem slēgtās zonas virs prezidenta rezidencēm Uzbekistānā ir sešas. 

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu