Putina pils, Putina draugs un Brežņeva vasarnīca (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, miljardieris Jurijs Kovaļčuks.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, miljardieris Jurijs Kovaļčuks. Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video, Reuters/ScanPix, Shutterstock. Kolāža:TVNET

Grezno pili Melnās jūras krastā, kura slepenībā piederot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kontrolē ietekmīgais Putina draugs un baņķieris Jurijs Kovaļčuks - viņš kontrolējot arī “Brežņeva vasarnīcu” Krievijas okupētajā Krimā, kura, iespējams, arī pieder Putinam.

Putina pils juridiski pieder uzņēmumam “Binom”. Šī Sanktpēterburgas uzņēmuma korporatīvais e-pasts izvietots domēnā “llcinvest.ru”. Savukārt šis domēns pieder uzņēmumam “Standart”, kas ir saistīts ar tuvu Putina draugu un bankas “Rossija” galveno akcionāru Juriju Kovaļčuku, apgalvo izdevums “Sobesednik”.

Savukārt izdevums “The Bell” vēsta, ka uzņēmums “Standart” reģistrēts vienā adresē ar kompāniju “Igrovoj Draiv” un citiem Kovaļčuka aktīviem. Vairākas no šīm struktūrām arī izmanto domēnu “llcinvest.ru”. 

Uzņēmuma “Binom” pārstāvji izdevumam “Sobesednik” apstiprināja, ka runa ir par vienas grupas uzņēmumiem. “Binom” arī apstiprināja, ka uzņēmumā strādā Deniss Matjunins. Cilvēks ar šādu vārdu iepriekš figurējis kā jahtas “Šeļest” īpašnieka pārstāvis. Jahta “Šeļest” regulāri mēdz ierasties piestātnē pie Putina pils. 

Jahta oficiāli pieder nekomerciālajai biedrībai “Vozrožģeņije morskih tradicij”, kas, kā apgalvo “Sobesednik”, arī ir saistīta ar Kovaļčuku. 

To, ka jahtu kontrolē Putinam pietuvinātas personas, iepriekš apgalvoja arī korupcijas apkarošanas projekts “Scanner project”. 

Kovaļčuks un pils 

Par Putina pili Melnās jūras krastā Krievijas mediji pirmo reizi ziņoja jau 2010.gadā.  2021.gadā jaunu interesi par šo objektu radīja opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda pētījums, kas tika izklāstīts filmā.   

Filmai Navaļnija kanālā sociālajā tīklā “YouTube” ir vairāk nekā 112 miljonu skatījumu. 

Navaļnija komandas pētījumā apgalvots, ka Putina pils formālais īpašnieks, ar uzņēmuma “Binom” starpniecību, ir uzņēmējs Aleksandrs Ponomarenko. Savukārt Jurijs Kovaļčuks pētījumā minēts kā pils kompleksa, kā arī blakusesošo vīnogulāju un vīna darītavu būvniecības finansēšanas shēmas dalībnieks. 

Pēc filmas nonākšanas atklātībā Ponomarenko paziņoja, ka viņam ar šo pili neesot nekāda sakara jau kopš 2016.gada. Savukārt par pils reālo īpašnieku pieteicās  vēl viens Putina draugs - uzņēmējs un oligarhs Arkādijs Rotenbergs. Viņš apgalvoja, ka pilī topot ekskluzīva viesnīca. 

“The Bell” uzsver, ka Rotenbergs un Ponomarenko ir seni biznesa partneri. Savukārt Rotenberga apgalvojumus par viņu kā pils īpašnieku nav iespējams apstiprināt, izmantojot publiski pieejamos datus. 

Brežņeva vasarnīca Krimā un noslēpumainais Jānis Ermanis

Krimas ciematā Oreandā, netālu no Jaltas, atrodas vasarnīca “Glicīnija” - tā uzbūvēta 1955.gadā toreizējā Padomju Savienības vadoņa Ņikitas Hruščova vajadzībām. Īpaši šo vasarnīcu bija iecienījis Hruščova pēctecis Leonīds Brežņevs. 

Pēc PSRS sabrukuma “Glicīnijā” tika ierīkots pansionāts. 2004.gadā vasarnīcu iegādājās Krievijas banka “Vņeštorgbank”. Tomēr gadu vēlāk Ukrainas puse atsauca šo darījumu. 

Leonīds Kučma, kurš 2004.gadā bija Ukrainas prezidents, vēlāk savā grāmatā rakstīja, ka “Glicīniju” Krievijas puse bija iecerējusi kā vasarnīcu prezidentam Putinam.

Pēc Krievijas īstenotās Krimas okupācijas un aneksijas “Glicīnija” tika nacionalizēta, bet 2019.gadā tā tika pārdota par 1,2 miljardiem rubļu (13,4 miljoniem eiro). Pircēja vārdu Krimas varas iestādes neatklāja.

Tomēr izdevumam “Krim.Realii” izdevās noskaidrot, ka vasarnīcu iegādājies uzņēmums “Oreanda-12”, kuras īpašnieks ir kāds Jānis Ermanis. Uzņēmums nav uzrādījis peļņu, savukārt tā kontaktinformācija publiski nav bijusi pieejama. 

Tikmēr izdevumam “Projekt” šo Jāni Ermani izdevās sameklēt Maskavā. 

“Projekt” vēsta, ka Ermanis ir ieguvis ekonomista izglītību un aizraujas ar Austrumu cīņām. Šobrīd viņš Maskavā sniedz cīņas mākslas privātstundas. Viņa kolēģi un radinieki izdevumam “Projekt” norādījuši, ka Ermanis dzīvojot visai pieticīgi. 

Pats Ermanis sarunā ar “Projekt” informāciju par “Glicīnijas” iegādi nenoliedza, tomēr sīkāk šo darījumu komentēt atteicās.

Ermanis ir “Oreanda-12” vadītājs un vienīgais akcionārs. Tomēr, kā uzsver “Projekt”, uzņēmuma akcionāru reģistra turētājs ir Sanktpēterburgas kompānija “Centr učota i registracii” (CUR). CUR formālie īpašnieki ir piecas privātpersonas, kas saistītas ar Kovaļčuka kontrolēto banku “Rossija”. CUR ir arī “Rossija” akcionāru reģistra, kā arī teju visu Kovaļčuka Krimas aktīvu akcionāru reģistra turētājs. 

Kā “Projekt” norādīja Oreandas ciemata iedzīvotāji, viesi “Glicīnijā” nav uzņemti apmēram piecus gadus, bet šobrīd vasarnīcas teritorijā norisinoties būvdarbi. 

Pieskaitot objektu Krimā, Vladimiram Putinam varētu būt kopumā vairāk nekā 20 oficiālo un neoficiālo rezidenču, raksta “Projekt”. 

  

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu