Pavļuts skaidro, kā radušās nesakritības vakcinācijas epizožu uzskaites datos (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Zane Bitere/LETA

Atsevišķas nesakritības vakcinācijas pret Covid-19 epizožu uzskaites datos radušās cilvēciskas kļūdas dēļ, bet patlaban tās ir novērstas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā vēstīts, Nacionālā veselības dienesta (NVD) operatīvajos vakcinācijas datos uzrādījās, ka vakcīnas saņēmušas vairākas personas vecumā virs 60 gadiem, savukārt ailē, kur tiek norādīts vakcinētās personas vecums, atsevišķu gadījumu vecums norādīts no 19 līdz 54 gadiem.

Ministrs šajā sakarā atzīmē, ka saņēmis skaidrojumu no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, kurā pausts, ka kļūdas radušās, jo darbinieki neesot nomainījuši šīm personām kategoriju jeb pazīmi. Līdz ar to, pēc viņa paustā, datos norādītais personu vecums ir pareizs - tie bijuši medicīnas studenti un sociālā aprūpes centra darbiniece.

Arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca "Twitter" norāda, ka tās darbiniekiem radusies cilvēciska kļūda, ievadot datus. "Vakcinētā persona ir identificēta - persona ir mūsu slimnīcas darbinieks, vecums ir norādīts pareizi. Kļūda tiks novērsta," skaidro ārstniecības iestāde.

NVD operatīvajos datos citos gadījumos vakcinētās personas ieliktas grupās "izglītības iestāžu darbinieks", "pēc paša vēlēšanās" vai, piemēram, "cits iedzīvotājs". Šajā sakarā aģentūrai LETA Veselības ministrijā (VM) uzsvēra, ka šie dati ir operatīvi, proti, tajos uzrādās tieši tā informācija, ko sniedz pati vakcinācijas iestāde. NVD šos datus pārrauga un reizi nedēļā ziņo konkrētajām iestādēm par kļūdām, kā rezultātā tās tiek izlabotas.

Tādējādi NVD reizi nedēļā ārstniecības iestādēm nosūta apkopoto kļūdu sarakstus un lūdz veikt to labošanu, piemēram, labot vakcīnu sērijas numuru vai iestādi, kurā persona vakcinēta. Tāpat VM aicina par datos norādīto indikāciju atbilstību sazināties ar ārstniecības iestādēm.

Pēc VM vēstītā, NVD nodrošina iespēju ārstniecības iestādēm ievadīt datus sistēmā, bet par ievadīto datu kvalitāti atbild ārstniecības iestāde, jo lēmumu par vakcināciju pieņem konkrētā ārstniecības iestāde. Tādējādi ārstniecības iestāde arī nodrošina datos ieviesto kļūdu labošanu.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, kategoriju formulējums vakcinācijai pret Covid-19 ir tas pats, kas citām vakcīnām, tāpēc arī datos pastāv tādas kategorijas kā vakcinēts "pēc paša vēlēšanās".

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka šāda situācija varētu būt izveidojusies datu ievades kļūdu dēļ. Esot gan iespējams, ka jaunāki cilvēki tikuši vakcinēti, lai nezaudētu vakcīnu pārpalikumus, proti, gadījumos, kad flakonā atliek viena deva, lai nerastos zudumi, tiekot vakcinētas personas, kas nav konkrētajā prioritārajā grupā.

Tomēr, kā noskaidroja aģentūra LETA, gadījumos, ja nav nevienas patlaban atvērtajās prioritārajās grupās esošas personas, kas varētu saņemt atlikušo devu, ir jāvakcinē nākamie prioritārajās grupās esošie. Gala lēmumu par to, kam pienāksies pēdējā deva, nereti gan pieņemot mediķis, izvērtējot situāciju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu