Antarktīdā no ledāja atdalījies iespaidīga izmēra aisbergs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielpilsētas izmēra aisbergs no Branta šelfa ledāja atdalījās piektdien, tomēr joprojām nav zināms, kā tas uzvedīsies tālāk, proti, attālināsies no Antarktīdas vai uzvirzīsies virsū krastam. 

Aisbergs no vairāk nekā 150 metru biezā šelfa ledāja sāka atšķelties jau janvārī. Piektdien iespaidīgā plaisa paplatinājās par 30 metriem stundā, un drīz vien aisbergs atšķēlās no šelfa ledāja. Aisbergs ir 754 līdz 809 kvadrātkilometrus liels, vēstīts izdevumā "UPI".

Lai noskaidrotu, kā aisbergs kustas, pētnieku komanda izmantoja precīzus GPS mērinstrumentus un satelīta attēlus, kurus nodrošināja NASA un EKA, kā arī vācu satelīts “TerraSAR-X”. 

Foto: Reuters/ScanPix

“Mūsu komanda jau gadiem bija gatava tam, ka no Branta ledāja atdalīsies aisbergs. Tuvākajās nedēļās vai mēnešos aisbergs varētu aizpeldēt projām, vai arī uzvirzīties piekrastei un palikt netālu no Branta ledāja,” skaidroja pētnieki. 

Foto: Reuters/ScanPix

Pētniecības stacija ir izvietota iekšzemē, netālu no aisberga, tāpēc mērinstrumenti ziņos, ja stacijas rajonā jaunā aisberga dēļ norisināsies kādas izmaiņas. Pētniekiem jābūt uzmanīgiem, jo aisberga veidošanās var nopietni apdraudēt staciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu