Rūta Dūduma-Ķirse un Jānis Ķirsis par vecāku būšanām un nebūšanām

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rūta Dūduma-Ķirse un Jānis Ķirsis ir muzikālas un dzirkstošas personības. Pirms nepilniem diviem gadiem viņi kļuva par vecākiem savai pirmdzimtajai meitiņai Grietai. Māmiņu klubs aicināja abus jaunos vecākus uz sarunu, lai uzzinātu, kā viņi iejutušies jaunajā lomā.

Gan Rūta, gan Jānis ir ļoti radošas personības, kuru dzīves līdz šim piepildīja aktīva koncertēšana. Tiesa, Rūta atklāj, ka pirmajos mēnešos pēc meitiņas piedzimšanas varēja aizmirst par jebkādiem darbiem. Jānis smejot gan iestarpina, ka tikai mēnesi pēc dzemdībām Rūta jau atradusies uz skatuves džeza festivālā Lietuvā. Tomēr Rūta piemetina, ka tas bijis vien uz dažām stundām, jo lielāku plānu kalšanai nav bijusi iespēja pievērsties. Meitiņas pirmajos dzīves mēnešos

viņa visu savu enerģiju atdevusi bērnam, taču, kad Grieta jau paaugusies, sekojis pamatīgs radošuma blieziens.

Stresa pilnais sākums

Rūta stāsta, ka katrs posms ar meitu līdz šim bijis citādāks, taču šķiet, ka viss šobrīd notiek tikai uz labu, jo ir pieraduši, iepazinuši mazo bērniņu: “Pirmais pusgads man bija drausmīgs, tas bija laiks kā uz plāna ledus, taču tagad varu teikt, ka viss ir forši.” Meitiņas piedzimšana jauno vecāku dzīvi apgriezusi pilnībā kājām gaisā. Gluži tāpat kā citas topošās māmiņas, arī Rūta apmeklējusi vecāku kursus, lasījusi grāmatas, dažādus dzemdību stāstus un apmeklējusi grūtnieču vingrošanu, taču ekspektācijas ne vienmēr sakrīt ar realitāti, tāpat kā citu stāstītie pieredzes stāsti.

Vēl viena lieta, kas Rūtu dzinusi izmisumā, bijuši citu cilvēku zvani, kuri centušies pamācīt. Kā viņa atzīst, brīžiem nav sapratusi, kāpēc vispār atbild uz šiem zvaniem, jo tā tikai vēl vairāk sevi iedzen stresā.

Vaicāts, kā šajos brīžos Rūtai palīdzējis Jānis, viņš teic, ka mīļā miera labad ir sapratis, ka cilvēkam, lai arī viņš to neprasa, ir jāpalīdz, taču uzbāšanās ar palīdzību var veicināt tikai liekus kašķus un saasinātas emocijas. “Tāpēc esmu sapratis, ka otram cilvēkam jāļauj pašam izdzīvot to, kas viņam kādā veidā traucē. Ja viņš vērsīsies pēc palīdzības vai arī jutīšu, ka ir īstais brīdis, tad gan,” stāsta Jānis.

Pirmo gadu pēc Grietas piedzimšanas ģimene dzīvojusi laukos. “Bija tik forši. Miers, var iet laukā uz mežu, un tad sākās Covid-19. Un atkal bija labi, jo varēja palikt mājās,” atceras Jānis, sakot, ka aizvadītajā novembrī un decembrī abiem bija saplānotas plašas koncerttūres, tāpēc šķitis, ka viņi šajā laikā vispār nebūs mājās. Viņam pievienojas Rūta, sakot, ka šajā meitas vecumā ir forši, ja var būt klāt un redzēt, kā bērns aug.

Rūta Dūduma-Ķirse: “Esmu par to pateicīga mājsēdes laikam, jo var būt kopā. Kad gan vēl tā būs?”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu