ASV par Navaļnija indēšanu un ieslodzīšanu piemēros sankcijas, ziņo CNN (28)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Reuters/Joshua Roberts

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija gatavojas piemērot sankcijas Krievijai par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu un ieslodzīšanu, atsaucoties uz divām administrācijas amatpersonām, pirmdien ziņoja telekanāls CNN.

CNN vēstīja, ka Savienotās Valstis apspriedīsies ar Eiropas Savienību (ES), lai izlemtu, ko sankcijas ietvers un kad tieši tās piemērot.

Viena amatpersona sacīja, ka viens variants ir pieņemt rīkojumu par sankciju piemērošanu par atkārtotiem uzbrukumiem ASV demokrātijai, tostarp kiberuzbrukumu "SolarWinds" un atlīdzību izsludināšanu par ASV karavīriem Afganistānā.

Tās būtu pirmās sankcijas, ko Baidena administrācija piemērojusi Krievijai, un ievērojama atkāpe no viņa priekšteča Donalda Trampa pieejas attiecībās ar Maskavu.

Trampam bieži tika pārmesta pārāk pielaidīga attieksme pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, sevišķi samitā 2018.gadā Helsinkos, kad viņš atbalstīja Putinas apgalvojumu, ka Maskava nav iejaukusies prezidenta vēlēšanās 2016.gadā. Taču Amerikas izlūkdienesti secināja pretējo.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien apstiprināja sankcijas četrām Krievijas amatpersonām saistībā ar Navaļnija ieslodzīšanu.

Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidroja ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus, un tiesa to nomainīja pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

Apelācijas lietā tiesa viņam samazināja cietumsodu par pusotru mēnesi, ieskaitot mājas arestā pavadīto laiku. Ieskaitot visu mājas aresta laiku, Navaļnijam kolonijā būs jāpavada divi gadi un seši mēneši, cietumsoda termiņš beigsies 2023.gada vasarā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu