Seno etrusku zīmējumos atklātas sen izzudušas ainas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vincenzo Palleschi

Zinātnieki, izmantojot jaunu tehniku, atklājuši reiz apslēptas, krāsainas ainas seno etrusku zīmējumos. Senie etruski bija cilvēku grupa, kas dzīvoja Itālijas rietumu piekrastē pirms aptuveni 2500 gadiem. 

Piemēram, jaunas detaļas atrastas seno etrusku zīmējumā, kas atrodas tā saucamajās Pērtiķa kapenēs, savukārt citā mākslas darbā atklājās pazemes ainas. Etruski mēdza radīt detalizētus mākslas darbus, tomēr laika gaitā detaļas kļuvušas grūti saredzamas un krāsas daļēji izbalējušas, vēstīts vietnē "Live Science".

“Galvenā problēma ir ievērojamais krāsu zudums mākslas darbā – īpaši dažu specifisku krāsu ar unikālu ķīmisko sastāvu zudums,” komentēja pētniece Gloria Adinolfi. 

Tas, ka dažas krāsas saglabājas labāk nekā citas, ļauj uzzināt, kā izskatījās daži mākslas darbi, kad tie tika radīti. Piemēram, daži zaļās krāsas toņi mēdz saglabāties ļoti slikti, savukārt sarkanie toņi - ļoti labi. 

Seno zīmējumu atklāšana 

Lai atklātu senos zīmējumus zinātnieki izmanto īpašu tehniku, kuras laikā tiek uzņemti vairāki attēli infrasarkanajā un ultravioletajā gaismā. Pēc tam šie attēli tiek apstrādāti ar īpaši izstrādātu algoritmu. Ar šo tehniku iespējams atklāt zilo krāsu, kas tika radīta Senajā Ēģiptē. Pētnieku komanda arī izanalizēja citu krāsu atliekas, lai noskaidrotu, kādās krāsās bija šie zīmējumi. 

Beigu beigās zinātniekiem izdevās atklāt izzudušās seno etrusku zīmējumu ainas. Prezentācijas laikā zinātnieki parādīja vairākus zīmējumu piemērus, kuros redzamas etrusku pazemes valstības ainas. 

“Pērtiķa kapenes” savu nosaukumu ieguvušas no tā, ka uz kapeņu sienas uzzīmēts pērtiķis, kurš sēž kokā. Skatoties ar neapbruņotu aci, zīmējums atgādina vien sarkanu pleķi, tomēr pēc nopietnākas izpētes zinātniekiem izdevās noskaidrot zīmējumā attēloto.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu