Profesors Briģis: Mani šodien pārsteidza nevienprātība, kas valda ministru vidū (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis intervijā raidījumam "Šodienas jautājums" atzina, ka viņu šodien pārsteigusi nevienprātība, kas valda ministru vidū.

"Ja katrs velk uz savu pusi un nav vienprātības, tas ir ļoti destruktīvi attiecībā pret to, ko mēs gribam un varam panākt. Vienprātībai varētu būt izšķiroša nozīme," piebilda Briģis.

Līdzīgas paralēles var savilkt ar sabiedrības attieksmi. Pieaugot Covid-19 britu paveida izplatībai Latvijā, tiek spriests par jauniem ierobežojumiem, un, iespējams, arī tā saucamā cietā lokdauna ieviešanu.

"Cilvēku var izārstēt tikai tad, ja viņš seko ārsta rekomendācijām. To pašu var teikt par profilaksi. Ja mēs gribam novērst jaunus gadījumus, bet sabiedrība ir pret ierobežojumiem, tā prognoze nevar būt laba. Sabiedrības līdzestība ir ļoti svarīga," skaidro profesors.

Jau vēstīts, ka šis ir tas brīdis, kad valdībai būtu jāskandina "trauksmes zvani" un jābrīdina sabiedrība par nenovēršamu trešā Covid-19 viļņa parādīšanos Latvijā, medijiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs pašreizējo epidemioloģisko situāciju raksturoja kā stabilu, piebilstot, ka saslimstības līmenis joprojām ir augsts.

"Ir parādījušies būtiski šķēršļi - ne tikai saslimstības līmenis nekrīt, bet mūsu speciālisti ir nākuši uz valdību ar brīdinošu ziņu - līdzīgi kā citās valstīs, mums ir pierādījumi, ka šie jaunie Lielbritānijas paveidi ir sasnieguši Latviju un tie šeit izplatās," sacīja Pavļuts. Līdz ar to patlaban, kad šo jauno paveidu prevalence uz kopējā paveidu fona ir vairāk nekā 5%, ir pienācis tas brīdis, kad valdībai ir jāskandina "trauksmes zvani", pauda politiķis.

Viņš tostarp uzsvēra, ka patlaban būtiskākās ziņas ir, ka valdībai kopā ir jāizstrādā rīcības plāns, ņemot vērā šo jauno situāciju. "Ja mēs ļausim šiem vīrusiem ieskrieties un pārņemt, tad šis jaunais paveids mums būs nopietns drauds," uzskata ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu