Jaunākie “čatboti” jau tagad varētu “augšāmcelt” mirušos. Ja vien mēs tiem ļautu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Robots. Ilustratīvs foto
Robots. Ilustratīvs foto Foto: Pixabay

2017. gadā tika paziņots, ka kompānijas “Microsoft” patentētais tērzēšanas robots jeb “čatbots” teorētiski varētu “augšāmcelt” mirušos. Proti, izmantojot mākslīgo intelektu, šis robots varētu mūsu mirušos draugus vai radiniekus digitāli atgriezt dzīvē, ļaujot mums ar tiem sarunāties. 

“Microsoft” pārstāvji gan atzina, ka šis “čatbots” raisa visai baisas sajūtas, tāpēc pagaidām nav plānu to piedāvāt patērētājiem, vēstīts vietnē "The Conversation".

Tomēr joprojām – izskatās, ka šis rīks, apvienojumā ar personas datiem, var padarīt digitālo reinkarnāciju iespējamu. Mākslīgā intelekta “čatboti” jau ir izgājuši “Tūringa testu”, kas nozīmē to, ka tie spēja citus cilvēkus piemuļķot, liekot domāt, ka ir īsti cilvēki. 

Modernajā pasaulē lielākā daļa cilvēku atstāj pietiekami daudz informācijas, lai mākslīgais intelekts varētu mācīties no mūsu sarunām.  

Tiesa, joprojām nepastāv noteikti likumi, kas kontrolētu digitālo reinkarnāciju. Cilvēka datu privātums un tiesības uz tiem pēc viņa nāves joprojām nav kaltas akmenī. Tieši tāpēc pagaidām nav tāda aizlieguma, kas pēc cilvēka nāves neļautu to digitāli “atdzīvināt”. Šī nepilnība varētu ļaut kompānijām radīt “čatbotus”, kas pēc tavas nāves būtu tava digitālā kopija. 

Pētījumā ir apskatīts ārkārtīgi sarežģīti juridiskās puses jautājumi par to, kas notiek ar cilvēka informāciju pēc viņa nāves. Pagaidām nav skaidrs, kuram šo atbildību un varu varētu uzticēt. 

“Microsoft” tērzēšanas robots izmantotu cilvēka elektroniskās sarakstes, lai pēc tā nāves varētu izveidot ticamāku cilvēka digitālo kopiju. Plānots, ka tas spēs atbildēt uz ziņām tādā pašā veidā kā mirušais cilvēks. Savukārt, ja cilvēks aiz sevis būs atstājis lielu daudzumu balss ziņu, tad “čatbots” spēs arī sarunāties mirušā cilvēka balsī. 

“Microsoft” nav vienīgā kompānija, kura izrādījusi interesi par digitālo reinkarnāciju. Mākslīgā intelekta kompānija “Eternime”, piemēram, ir izveidojusi “čatbotu”, kas vāc informāciju un rada cilvēka digitālu iemiesojumu, kas dzīvo pēc īstā cilvēka nāves.  

Ir tikai laika jautājums, kad sērojošajām ģimenēm būs iespēja ar mākslīgā intelekta palīdzību reinkarnēt savus mirušos tuviniekus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu