Uz piebraucamā ceļa Lielbritānijā atrasts “Saules sistēmas pirmsākumu relikts” (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meteorīts debesīs. Ilustratīvs attēls.
Meteorīts debesīs. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Lielbritānijā atrastais meteorīts satur ārkārtīgi retu minerālu kombināciju, kas varētu zinātniekiem sniegt ieskatu tajā, kā veidojusies Saules sistēma un pat dzīvība uz Zemes. 

Meteorīts uz Zemes nogāzās 28. februārī, kad virs Anglijas dienvidrietumiem debesīs parādījās spoža uguns bumba, jau iepriekš vēstīts izdevumā “Live Science”. 

Toreiz zinātnieki sprieda, ka dažiem kosmiskā akmens fragmentiem vajadzētu būt nokritušiem uz Zemes. Beigu beigās atklājās, ka viens šāds fragments ir nokritis uz kādas Lielbritānijas pilsētas mājas piebraucamā ceļa. 

Kad mājas iedzīvotāji pamanīja melnu, sodrējiem klātu akmens gabalu uz sava piebraucamā ceļa, viņi to ātri ielika maisiņā un nekavējoties sazinājās ar Lielbritānijas Meteoru novērošanas tīklu, kas savukārt sazinājās ar Dabas vēstures muzeju. 

“Kādam, kuram nav ne mazākās jausmas, kas tas ir, meteorīta saglabāšana ir apsveicama rīcība. Viņš pirmdienas rītā lielāko daļu meteorīta fragmentu ātri ielika maisiņā. Iespējams, pat mazāk nekā 12 stundas pēc tam, kad meteorīts tur nokrita. Nākamās dažas dienas viņš atrada vēl vairākus meteorīta fragmentus,” stāstīja muzeja meteorītu pētniece Ešlija Kinga. 

Ir ļoti svarīgi meteorītus savākt pēc iespējas ātrāk pēc to nonākšanas uz Zemes, jo tos var ļoti ātri piesārņot lietus vai atmosfēra. Visi savāktie fragmenti sver gandrīz 300 gramus un ir pirmie kosmiskie akmeņi, kas atrasti Lielbritānijā kopš 1991. gada, vēstīts muzeja paziņojumā. 

Izpētot meteorīta fragmentus, muzeja pētnieki noskaidroja, ka tas ir oglekļa hondrīts, rets meteorīta veids, kas cēlies no sena asteroīda Saules sistēmas pirmsākumos – laikā, kad veidojās pirmās planētas. 

“Tādi meteorīti kā šis ir Saules sistēmas pirmsākumu relikti. Tas nozīmē, ka tie var mums atklāt, no kā ir veidojušās planētas. Mēs arī domājam, ka šādi meteorīti, iespējams, uz Zemes atnesa ūdeni, liekot rasties okeāniem,” skaidroja muzeja pētniece Sāra Rasela. 

Pats meteorīts nedaudz atgādina ogles gabalu, tomēr ir daudz mīkstāks un trauslāks. Tekstūra liecina, ka meteorīts satur mīkstus māla minerālus un reiz ir saturējis ūdens ledu. Oglekļa hondrīta meteorīti parasti satur dažādu minerālu un organisko savienojumu sajaukumu, to skaitā aminoskābes, kas ir proteīnu pamatā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu