Kosova atklāj vēstniecību Jeruzalemē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Kosova svētdien pavēstīja, ka ir oficiāli atklājusi vēstniecību Jeruzalemē, kļūstot par pirmo pārsvarā musulmaņu apdzīvoto teritoriju, kas Jeruzalemi atzinusi par Izraēlas galvaspilsētu.

Vēstniecība Jeruzalemē atvērta apmaiņā pret Kosovas atzīšanu no Izraēlas puses, kas ir svarīga uzvara Prištinas centienos panākt, ka tās 2008.gadā pasludinātā neatkarība tiek starptautiski atzīta.

Vēstniecība atklāta ar īsu ceremoniju, un tās gaitā pie ēkas pacelts Kosovas karogs, teikts Kosovas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

ASV bijušais prezidents Donalds Tramps, kas īstenoja Izraēlai izteikti labvēlīgu kursu, 2017.gada decembrī paziņoja, ka atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārceļ uz turieni ASV vēstniecību.

Šim pretrunīgajam ASV solim sekojušas vairākas valstis, arī Kosova.

Tramps par Izraēlas un Kosovas vienošanos runāja septembrī Vašingtonā, kad tur notika ekonomiskās sarunas ar Kosovu un Serbiju.

Kosovas lēmums izpelnījies pārmetumus no citu musulmaņu valstu, arī Turcijas, puses, kā arī Eiropas kritiku.

Jeruzalemes statuss ir viens no grūtākajiem strīdus punktiem izraēliešu un palestīniešu konfliktā.

Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu, savukārt vairumam valstu vēstniecības Izraēlā atrodas Telavivā.

Ar Trampa palīdzību Izraēla pērn nodibināja diplomātikās attiecības ar vairākām arābu valstīm, arī ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), Bahreinu, Maroku un Sudānu.

Daudzas citas valstis, kurās vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, asi kritizēja šos līgumus, bet līgumu parakstītājas apgalvoja, ka to vēstniecības Izraēlā atradīsies Telavivā.

Palestīniešu pašpārvalde šīs vienošanās uzskata par nodevību pret palestīniešiem un viņu cerībām uz Jeruzalemi kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

Globālais konsenss ir neatzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, kamēr nav atrisināts Izraēlas un palestīniešu konflikts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu