"Astrazeneca" apturēšana un dienesta pārbaude Veselības ministrijā: preses konference pēc valdības sēdes (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša / LETA, Ludovic Marin / various sources / AFP

Lēmums Latvijā apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnām ir atbildīgs, otrdien mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kā ziņots, papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs, Imunizācijas valsts padome, Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija otrdien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Kariņš norādīja, ka jautājums par "AstraZeneca" vakcīnām ir aktualizēts Eiropas līmenī un arī Latvijas eksperti ir ieteikuši "iepauzēt" ar šo vakcīnu izmantošanu.

Premjera vērtējumā, "AstraZeneca" vakcīnu izmantošanas apturēšana ir "saprotama rīcība". Vienlaikus viņš pauda cerību, ka Eiropas Zāļu aģentūra šajā jautājumā ātri viesīs skaidrību, lai vakcinācijas process varētu atsākties pilnā sparā.

Ministru prezidents piebilda, ka, lai arī viņš pats ir potējies ar "AstraZeneca" vakcīnu un nekādas blaknes viņš nav novērojis, tomēr, premjera ieskatā, pirms ieteikt turpmāk izmantot šo vakcīnu, ir jāpārbauda tās drošība.

Eiropā vakcīnu pret Covid-19 piegādēm ir jāizstrādā izlīdzināšanas mehānisms, otrdien preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš otrdien attālinātā formātā tikās ar Austrijas premjerministru Sebastiānu Kurcu, Slovēnijas premjerministru Janešu Janšu, Horvātijas premjerministru Andreju Plenkoviču un Bulgārijas premjerministru Boiko Borisovu, lai pārrunātu jautājumu par Eiropas Savienības (ES) Covid-19 vakcīnu stratēģiju.

Premjers mediju pārstāvjiem uzsvēra, ka vakcīnu pret Covid-19 sadale Eiropā nav bijusi proporcionāla, jo dažas ES valstis saņēma vairāk vakcīnu, dažas - mazāk.

Pēc Kariņa teiktā, otrdien tikšanās laikā ar citiem ES premjerministriem tika pārrunāta nepieciešamība izveidot izlīdzināšanas mehānismu, lai valstis, kas šā gada pirmajā ceturksnī saņēmušas mazāk vakcīnu, varētu saņemt vairāk.

Kariņš norādīja, ka Eiropas Komisija ir panākusi vienošanos par papildu 14 miljonu "BioNTech/Pfizer" vakcīnas devu piegādi, piebilstot, ka minētās vakcīnas devas nav aizrunātas, tāpēc tieši šīs vakcīnas varētu sadalīt proporcionāli.

Tāpat Kariņš piebilda, ka vakcīnu piegādes izlīdzināšanas mehānisms ir svarīgs, lai ES valstis varētu daudzmaz vienlaicīgi izbeigt ārkārtējo situāciju.

Ministru prezidents norādīja, ka nākamnedēļ notiks eiropadomes sēde, kurā gaidāmas diskusijas par ES vakcinācijas stratēģiju.

Pavļuts: Otrajā dienesta pārbaudē par vakcīnu iepirkumiem lēmumu pieņēmēju loks, visticamāk, nemainīsies

Patlaban notiekošajā Veselības ministrijas otrajā dienesta pārbaudē par vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem lēmumu pieņēmēju loks, visticamāk, nemainīsies, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Patlaban procesā ir otrā dienesta pārbaude, kuras mērķis ir viest skaidrību par visām atlikušajām vakcīnu pasūtīšanas un iepirkšanas epizodēm pērn rudenī un ziemā. Pēc ministra paustā, šīs pārbaudes rezultāti tiks publiskoti drīzumā.

"Domāju, ka jauni lēmumu pieņēmēji droši vien neparādīsies. Cilvēku loks būs tas pats, kas parādījies jau iepriekš," piebilda politiķis.

Viņš vērsa uzmanību, ka joprojām turpinās disciplinārlietas izmeklēšana pret Veselības ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško. Reizē ministram tika vaicāts par Zāļu valsts aģentūras direktora Svena Henkuzena darba perspektīvām valsts sektorā, tomēr ministrs šo jautājumu nekomentēja.

Pavļuts: "AstraZeneca" vakcīnas lietošanas apturēšanai nevajadzētu radīt problēmas ar otrās devas saņemšanu

Rīga, 16.marts, LETA. Neskatoties uz lēmumu uz laiku apturēt "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 lietošanu, tuvākās nedēļas vai divu laikā faktiski nevajadzētu rasties problēmām tiem cilvēkiem, kuriem nākotnē jāsaņem potes otrā deva, medijiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP)

"Tuvākās nedēļas vai divu nedēļu laikā faktiski nav tādu cilvēku, kurus nebūtu iespējams virzīt uz otro vakcīnas pret Covid-19 devu," sacīja politiķis.

Šādu atbildi ministrs sniedza sakarā ar vakar pieņemto lēmumu uz laiku apturēt vakcīnas "AstraZeneca" lietošanu Latvijā. Šajā kontekstā viņš tostarp skaidroja, ka "AstraZeneca" gadījumā netiek "turēta" otrā deva, proti, piegādes izlieto pilnībā, neatstājot rezervi otrajai devai.

Līdz ar to patlaban, kad "AstraZeneca" tiek apturēta uz laiku, līdz tiks sagaidīts Eiropas Zāļu aģentūras vērtējums, veidojas uzkrājums, un šīs vakcīnas glabāšanas termiņi paredz, ka tās joprojām varēs izmantot arī vēlāk.

Situāciju arī atvieglojot fakts, ka "AstraZeneca" vakcīnas otro devu var saņemt līdz 12 nedēļām pēc pirmās devas saņemšanas, turklāt tās iedarbība ir labāka, ja ar otrās devas saņemšanu nogaida.

"Šobrīd mums ir pietiekami laika. Ja šis "AstraZeneca" lietošanas moratorijs neievelkas, (..) tad nekādām problēmām nevajadzētu rasties," sacīja politiķis.

Vaicāts, vai netiek apsvērts otro devu aizvietot ar kādu citu vakcīnu tiem, kuri kā pirmo poti saņēma "AstraZeneca", ministrs sacīja, ka šis temats vēl nav gana izpētīts zinātniskā līmenī un līdz ar to šobrīd šāda opcija netiek izskatīta.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu