Naftas cenas kāpj. Vai tā tas būs arī turpmāk?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Cerībās par efektīvo vakcinācijas kampaņas īstenošanu un ekonomikas drīzu atlabšanu, naftas cenas pēdējos mēnešos piedzīvojušas stabilu kāpumu. Vai naftas cenu kāpums būs ilglaicīgs? To skaidro CNN.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) trešdien paziņoja, ka tā neprognozē jaunu naftas cenas “superciklu” vai ilgstošu periodu, kura laikā cenas pieaugs krietni virs iepriekš izteiktajām ilgtermiņa prognozēm.

«Naftas cenas kāpums un atrašanās pie 70 dolāru atzīmes par barelu ir izraisījis runas par jaunu “superciklu” un pat piegādes trūkumiem. Mūsu dati un analīze liecina par pretējo", savā jaunākajā ikmēneša ziņojumā norādīja IEA pārstāvji.

Daži analītiķi prognozē, ka naftas cena varētu paaugstināties līdz pat 100 dolāriem par barelu. Bet, visticamāk, tas notiks tad, kad beigsies koronavīrusa ierobežojumi un pilnvērtīgi atsāksies ceļojumi. Taču IEA, kas uzrauga enerģijas tirgus tendences pasaules bagātākajās valstīs, uzskata, ka pasaules tirgos ir pārāk daudz naftas, lai naftas cenas turpinātu lielu kāpumu.

“Pašlaik naftas krājumi joprojām izskatās augstā līmenī, salīdzinājumā ar vēsturiskajiem datiem. Tas ir noticis pat neskatoties uz to, ka agrāk [2020. gada otrajā ceturksnī] bija vērojama nepārtraukta masveida naftas ieguves apjoma samazināšanās,” teikts ziņojumā.

IEA arī atsaucās uz lielākās naftas ražotāju grupas lēmumu pagarināt piegādes ierobežojumus. Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) un ar to saistītās valstis šomēnes paziņoja, ka aprīlī tiks turpināti naftas ieguves apjoma samazinājumi, piemēram, izvēloties ierobežot jēlnaftas piegādes līdz brīdim, kad pasaules ekonomikas atveseļošanās būs kā stabila tendence.

OPEC+ valstu grupa janvārī jau vienojās, ka ieguves apjomi februārī un martā būs saglabāti stabilā līmenī. Tajā pašā laikā Saūda Arābija pārsteidza tirgu, solot samazināt savu produkciju par papildu vienu miljonu barelu dienā, ņemot vērā trauslo pieprasījumu. Saūda Arābija ir piekritusi pagarināt šo papildu samazinājumu līdz aprīlim.

Pieaugošās naftas cenas ir padarījušas ražotājus pārliecinātus par to, ka ieguves apjoma samazināšanās tirgū ir radījusi stabilu stāvokli. Šāda sajūta ir ļoti svarīga pēc “pandēmijas katastrofas”, kad ASV naftas cenas noslīdēja līdz vēsturiski zemākajiem līmeņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu