Melbārde: pandēmija ir pastiprinājusi finansiālo krīzi masu mediju nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Covid-19 pandēmija ir pastiprinājusi pastāvošo finansiālo krīzi masu mediju nozarē, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte un Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētājas vietniece Dace Melbārde (NA).

Kā informēja politiķes biroja pārstāve Aiga Grišāne, šodien Melbārde pārstāvēja EP Eiropas ziņu mediju foruma inaugurācijā.

Piedaloties Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentei Verai Jurovai un prezidējošās valsts - Portugāles - kultūras ministrei Gracai Fonsekai, Eiropas ziņu mediju forums tika atklāts ar mērķi nodrošināt ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienības (ES) masu mediju pārstāvjiem, atbildīgajiem regulatoriem, mediju pašregulācijas organizācijām, proti, mediju un preses padomēm, pilsonisko sabiedrību un starptautiskajām organizācijām. Iecerēts, ka EK šī pirmā foruma domapmaiņas rezultātā izstrādās konkrētus ieteikumus dalībvalstīm, kā uzlabot žurnālistu drošību.

Melbārde savā uzrunā akcentēja, ka profesionāla žurnālistika ir svarīga demokrātijas veselībai. Viņas ieskatā, Covid-19 pandēmija un tai sekojošie dezinformācijas viļņi ir parādījuši, ka uzticamu žurnālistu sniegtā informācija "glābj dzīvības". Pēc EP deputātes paustā, pandēmijas aizsegā vairākas valstis, arī ES, ierobežojušas piekļuvi informācijai un ieviesušas šķēršļus līdzdalībai valdības preses konferencēs.

Tāpat viņa vērsa uzmanību uz to, ka pagājušā gada novembrī EP ar balsu vairākumu pieņēma rezolūciju par plašsaziņas līdzekļu brīvības stiprināšanu, īpašu uzmanību pievēršot žurnālistu aizsardzībai Eiropā. Pēc Melbārdes paustā, EP atzina, ka, neskatoties uz pieaugošo izpratni un ieviestajiem atbalsta mehānismiem, žurnālistu drošība aizvadīto gadu laikā ir pasliktinājusies, tostarp arī Eiropas valstīs.

"Tādējādi rezolūcijā ir aicināts pielikt lielākas pūles, lai žurnālistiem nodrošinātu drošus un piemērotus darba apstākļus, vienlaikus uzsverot, ka žurnālistu drošība, tostarp finansiālā ilgtspēja un finansiālā neatkarība, ir izšķiroša vārda brīvības sastāvdaļa. Šajā rezolūcijā ir arī aicinājums izveidot īpašas apmācības programmas tiesībaizsardzības iestādēm, kas atbildīgas par žurnālistu aizsardzību," uzsvēra EP deputāte.

Melbārde atzīmēja, ka nepieciešams nodrošināt sociālās aizsardzības mehānismu visiem ES žurnālistiem. Viņa skaidroja, ka, ņemot vērā daudzu plašsaziņas līdzekļu, it īpaši vietējo masu mediju ekonomisko situāciju, tas nav vienkāršs jautājums. EP deputāte akcentēja, ka šajā kontekstā ES dalībvalstīm būtu jāveicina mērķtiecīgs valsts atbalsts, kas daļēji vai pilnībā palīdzētu segt sociālās apdrošināšanas maksājumus. 

Pēc politiķes birojā paustā, pētījumi liecina, ka žurnālisti un citi plašsaziņas līdzekļu dalībnieki arvien vairāk saskaras ar draudiem un uzbrukumiem gan fiziski, gan tiešsaistē vairākās ES dalībvalstīs. Saskaņā ar Eiropas demokrātijas rīcības plānu, EK plāno izdot ieteikumu dalībvalstīm, kas vērsts uz žurnālistu drošības uzlabošanu ES. Ieteikuma mērķis būs nodrošināt vairāku pasākumu mērķtiecīgāku īstenošanu, kas noteikta Eiropas Padomes ieteikumā par žurnālistikas aizsardzību un žurnālistu un citu plašsaziņas līdzekļu dalībnieku drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu