TVNET piedāvās filmu par pandēmijas sašķelto Latviju (42)

Dita Deruma
, žurnāliste, galvenā redaktora vietniece
CopyLinkedIn Draugiem X

Mēs dzīvojam unikālā, bezprecedenta notikumā - notiek vērienīgākā vakcinēšana pasaules vēsturē. Kopš pagājušā gada sākuma, kad pasaulē uzliesmoja jaunā koronavīrusa Covid-19 infekcija, epidēmija ir pieņēmusi nebijušus apmērus, līdzi aiznesot gandrīz 3 miljonus cilvēku dzīvību, apturot daudzu valstu ekonomiku, palielinot bezdarbu un dzenot izmisumā miljoniem cilvēku, kas ne tikai spiesti domāt par to, kā šajā laikā iztikt, bet arī izturēt slimību pavadošo psiholoģisko spiedienu.

Portāls TVNET kopš pirmajām epidēmijas dienām pasaulē un Latvijā dokumentējis šo pārbaudījumu virkni, kas uz visiem laikiem mainījusi pasauli. Esam fiksējuši, kā cilvēki cīnās ar infekciju citās valstīs, runājuši ar aculieciniekiem un ārvalstu speciālistiem, kā arī sekojuši epidēmijas gaitai Latvijā, kopš pagājušā gada pavasara atspoguļojot gan ārstu ikdienu, gan protesta akcijas, slimnieku stāstus un uzņēmēju cīņu ar ekonomiskajām sekām, ko daļēji esam iekļāvuši īsfilmās «Viena diena stacionārā «Gaiļezers»», «Neticības cena» , «Viņpus durvīm» un «Līdzatbildība».

Apjomīgais materiāls rezultējies dokumentālajā filmā «Covid-19 teritorija» par epidēmiju, kas kļuvusi par izaicinājumu zinātnei, un lakmusa papīrīti cilvēku veselajam saprātam.

Filmu «Covid-19 teritorija» portālā TVNET gaidiet jau nākamnedēļ!

Līdz ar Covid-19 izraisīto psiholoģisko spriedzi pasaulē (un Latvija nav izņēmums) ar milzīgu sparu uzbangojuši vakcīnas pretinieku strāvojumi, kuru popularizētās sazvērestības teorijas atrod tūkstošiem dzirdīgu ausu sociālās saziņas tīklos. Arī šī ir nebijusi situācija, jo meli, pateicoties interneta gigantu «Google» un «Facebook» algoritmiem, izplatās milzīgos ātrumos, noslēdzot cilvēkus savos «informācijas burbuļos» un liekot šķēršļus uz faktiem balstītiem zinātniskiem skaidrojumiem. Piemērs tam ir dokumentālā filma «Plāndēmija - Covid-19 slepenais uzdevums» («Plandemic: The Hidden Agenda Behind Covid-19»), kuras galvenā varone ir bijusī vīrusu pētniece Džūdija Mikovica.

Filma tika publicēta 2020. gada 4. maijā, un tā zibenīgi  kļuva par populārāko antivakcīnu un Covid-19 maldu ziņu visā pandēmijas laikā. Lielākās sociālo mediju platformas «Youtube», «Vimeo», «Twitter» un «Facebook» šo filmu izņēma no aprites, taču tā parādījās atkal un atkal. Nedēļas laikā tā sasniedza vairāk nekā astoņus miljonus skatījumu. Uz to atsaucās un komentēja neskaitāmi skatītāji. Filmas galvenā varone pauž apgalvojumus, kam nav nekādu zinātnisku pamatojumu. Tātad - melus. Tādu netrūkst arī Latvijā.

Mūsu uzdevums bija parādīt šīs divas paralēlās pasaulēs eksistējošās pasaules - vīrusa noliedzējus un mediķu cīņu ar nāvi.

Latvijas sabiedrība vienmēr bijusi sašķelta. Vēsture liecina, ka lieli, vēsturiski notikumi, kuri ietekmē visas sociālās sfēras, to sašķeļ vēl vairāk.

Filmas «Covid-19 teritorija» veidošanā piedalījusies pieredzējusi TVNET žurnālistu komanda ar Latvijā pazīstamo režisoru Jāni Vingri priekšgalā. Mūsu mērķis bija parādīt šo plaisu starp cilvēkiem, starp mediķiem un Covid-19 noliedzējiem, starp valdību un tautu. Mūsu uzdevums bija veidot vēsturisku liecību, kliedēt melus un sazvērestības teorijas ap Covid-19 un vakcīnām, kā arī atspoguļot Latvijas ārstu pārcilvēcisko darbu kara laika apstākļos. Tās ir liecības, kuru nozīmi vēl šobrīd neapzināmies, bet kuras kalpos kā šī mainīgā gadsimta stūrakmeņi un vēstījums nākamajām paaudzēm - par mūsu cilvēkiem, kas izcīnīja karu, lai mēs varētu elpot.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu