Puntulis par cīņu ar vīrusu: "suns ir pārkāpts" un atlicis vairs pārkāpt tikai tā astei (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kultūras ministrs Nauris Puntulis.
Kultūras ministrs Nauris Puntulis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Koalīcijas politiķi pozitīvi vērtē iedzīvotāju gatavību ievērot ierobežojumus, lai pārkāptu pāri arī atlikušajai Covid-19 "suņa astei" un varētu virzīties uz drošāku sadzīvi, tajā skaitā, ekonomikas atvēršanu.

Vaicāti par to, vai gadījumā, ja Covid-19 pacientu un ar šo slimību stacionēto skaits pieaugs, valdība laikus spēs ieslēgt atpakaļgaitu un pastiprināt ierobežojumus, "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes norādīja, ka jautājumā ir ietverta pieeja par sliktākā scenārija izspēlēšanu. Politiķis uzsvēra, ka cilvēki ir noticējuši saviem spēkiem ievērot veselības drošības prasības un spēj atturēties no kontaktēšanās, jo iedzīvotāji saprot, cik ļoti svarīgi ir šādā veidā virzīties uz ekonomiskās darbības atjaunošanu un iespējām brīvi pārvietoties un pulcēties.

Možvillo akcentēja, ka sabiedrības nogurums ir sasniedzis to līmeni, ka iedzīvotājiem vairs nav paļāvības uz pieeju "kā būs, tā būs". Situācija ir uzlabojusies, un, lai to noturētu, ir vajadzīgs, lai turpinās sabiedrības līdzdalība, šī mērķa sasniegšanā nelīdzēs kādi valdības lēmumi, skaidroja "KPV LV" frakcijas vadītājs.

Politiķis aicina iedzīvotājus ieklausīties un pieturēties pie jau zināmā mērā ieradumiem ievērot drošības nosacījumus, lai slimība neatjaunojas un iedzīvotāji varētu pakāpeniski pāriet uz brīvāku režīmu. Možvillo norādīja, ka jūt līdzi Igaunijas iedzīvotājiem, kur dažādu faktoru dēļ slimības izplatība lielā mērā palielinājās.

"Attīstībai/Par!" politiķis, veselības ministrs Daniels Pavļuts uzvēra, ka šis jautājums viņu ir nodarbinājis kopš pirmās dienas veselības ministra amatā, un atgādināja, ka valdība piektdien izskatīja scenāriju, lai Ministru kabinets būtu vienisprātis par pasākumu kopumu, kas būtu jāievieš tad, ja Latvijā pasliktinātos saslimstības ar Covid-19 rādītāji.

Par to, ka šāda varbūtība pastāv, veselības jomas pārstāvji "neskaitāmas reizes" ir brīdinājuši valdības sēdēs, sniedzot informāciju saistībā ar vīrusa jauno paveidu izplatības pieaugumu, atgādināja Pavļuts. Veselības ministrs arī atzīmēja, ka valdībā ir pieņemti lēmumi par slimnīcu jaudu palielināšanu, par jaunu gultasvietu izveidošanu un aprīkojuma iegādi, līdz ar to ir notikusi gatavošanās varbūtībai, ka Latvijā saslimstības situācija varētu pasliktināties. "Tajā pašā laikā ļoti ceram, ka mūsu kopīgu pūļu rezultātā šādi lēmumi nebūtu jāpieņem," akcentēja politiķis.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis, kultūras ministrs Nauris Puntulis norādīja, ka, izsakoties tēlaini, pašlaik "suns ir pārkāpts" un atlicis vairs pārkāpt tikai tā astei. Puntulis pauda, ka vasarā būs daudz ievērojamāks vakcinēto cilvēku skaits un atgādināja, ka iepriekšējā vasarā bija vērojama epidēmijas samazināšanās.

Pašlaik galvenais uzdevums ir nepaklupt, pārkāpjot tai iedomātajai suņa astei, kas ir divi līdz vasarai palikušie mēneši, norādīja kultūras ministrs. Lai panāktu mērķi, valdībai nav jāpieņem pārsteidzīgi lēmumi un nav jākavējas ar izšķirīgu lēmumu pieņemšanu, pauda Puntulis.

Politiķis skaidroja, ka kopīgais mērķis sasniedzams, sabiedrībai pārvarot nogurumu un neļaujoties ilūzijām, ka suns jau ir pilnībā pārkāpts, jo aste dažkārt var būt vēl bīstamāka.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka pašlaik visi kopā cenšamies virzīties uz drošāku sadzīvi. Daļēji jau tā ir ieviesta, jo pašvaldībās, kur ir zemāka saslimstība, notiek mācības, tāpat vairākas nedēļas ir paplašināts arī sabiedrībai pieejamo pakalpojumu klāsts, norādīja premjers.

Valdība cer turpināt pakāpeniski, lēni, soli pa solim virzīties tālāk, lai neļautu pandēmijai pārņemt iniciatīvu, kad saslimstības rādītāji ietu uz augšu, akcentēja valdības vadītājs. Valdībai visu laiku ir atvērtas visas opcijas, kuras, "ja apstākļi spiedīs", varēs izmantot, lai strauji virzītos citā virzienā, skaidroja Kariņš.

Salīdzinājumā ar atsevišķām kaimiņvalstīm esam labākās pozīcijās, un galvenais ir šo situāciju noturēt, nepārsteigties un nenokļūt tādos apstākļos, kādos neviens nevēlamies būt, pauda Ministru prezidents.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis, Saeimas deputāts Gatis Eglītis norādīja, ka valdībai krīzes brīžos ir jāspēj elastīgi pieņemt lēmumus un ļoti ātri pielāgoties, ja būtu jauni rādītāji vai jauna situācija. Ļoti svarīgi, lai valdības lēmumi ir laikus pieņemti, ka tie nav saraustīti un ir loģiski, vienkārši, jo tas palielina iespēju, ka cilvēki, kuri jau tā ir noguruši no ierobežojumiem, tos sapratīs un ievēros.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu