Igaunijā radīts aerosols varētu palīdzēt atvairīt koronavīrusa infekciju (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Preparāts SARS-CoV2 BioBlock
Preparāts SARS-CoV2 BioBlock Foto: Icosagen

Tartu Universitāte un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte sadarbībā ar vairākām igauņu kompānijām radījušas tehnoloģiju, kas ļauj radīt uz SARS-CoV-2 antivielām bāzētu mutes un deguna aerosolu. Pirmie pētījumi jau parādījuši, ka to var izmantot cīņā ar koronavīrusu. 

Kā rakstīts Tartu Universitātes mājaslapā, jaunā produkta pamatā ir preparāts, kas iegūts no hiperimunizētu govju jaunpiena. 

“Jaunpienam ir labākā dabiskā spēja jaundzimušajam ar mātes organismā radītajām antivielām sniegt pirmo imunitāti. Mēs radījām tehnoloģiju, kas ļauj attīrīt antivielas jaunpienā, iegūstot preparātu, kuru kā aerosolu var izmantot cīņā ar koronavīrusu,” komentēja pētījuma vadītājs, Tartu Universitātes profesors Marts Ustavs. 

Profesors gan uzsver, ka tās nav zāles, bet gan pretvīrusu preparāts, kas iedarbojas deguna un mutes gļotādā, kur tas var potenciāli deaktivizēt SARS-CoV-2 vīrusu. 

Laboratorijas testi parādījuši, ka preparātam patiesi ir neitralizējošs efekts uz SARS-CoV-2 vīrusu.  

“ir vērts pieminēt, ka šīs antivielas bija efektīvas ne vien pret Uhaņas koronavīrusa paveidu, bet arī pret lipīgākajiem Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas variantiem,” stāstīja Ustavs. 

Viens no projekta līderiem Ruts Oltjers savukārt saka, ka tagad vajadzētu pētījumu ātri virzīt uz priekšu. 

“Nākamais solis ir veikt klīniskus pētījumus un sākt ražot deguna un kakla aerosolu pēc iespējas ātrāk,” teica Oltjers. 

Viņš arī ir pārliecināts, ka šis aerosols būs noderīgs cilvēkiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevar pašizolēties un strādāt no mājām. 

“To lietot īpaši ieteicams būs inficētiem cilvēkiem, kontaktējoties ar citiem. Tas samazinātu infekcijas risku citiem, kā arī mazinātu infekciju jau inficētajam cilvēkam,” skaidroja Oltjers.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu