Arktikā trīs Krievijas kodolzemūdenes vienlaicīgi veikušas sarežģītu manevru (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Arktikā Krievijas jūras flotes kodolzemūdenes veikušas sarežģītu manevru – sinhroni pacēlušās virs jūras līmeņa, salaužot biezo ledus kārtu. 

Video, kuru publicējusi Krievijas Aizsardzības ministrija, redzami trīs zemūdeņu korpusi, kas izlauzušies cauri biezajam Arktikas ledum netālu no Franča Jozefa Zemes uz ziemeļiem no Barenca jūras. 

Kodolzemūdenes ir daļa no ekspedīcijas “Umka-2021”, kurā iesaistīti 600 militāristi un civilie darbinieki. 

VIDEO: KODOLZEMŪDENES SALAUŽ ARKTIKAS LEDU

Trīs kodolzemūdenes 300 metru attālumā viena no otras vienlaicīgi salauza 1,5 metrus biezu ledus kārtu. Krievijas jūras flotes komandieris admirālis Nikolajs Jevmeņovs telefona sarunā ar Krievijas prezidentu Putinu svinīgi paziņoja, ka šāds manevrs veikts pirmo reizi Krievijas jūras flotes vēsturē. 

Manevra laikā reģionā bija mīnus 25 līdz mīnus 30 grādu pēc Celsija liels sals, bet vēja ātrums bija pat 110 kilometri stundā. 

Foto: AP/Scanpix

Zemūdenei pacelties caur tāda biezuma ledus kārtu nav viegls uzdevums. Kā 2018. gadā vēstīts izdevumā “Popular Mechanics”, ASV zemūdenēm savulaik bija nepieciešama ārkārtīgi rūpīga sagatavošanās, lai šādu manevru veiktu. 

Kodolzemūdenes parasti paliek zem Arktikas ledus kārtas, kas ļauj tām būt paslēptām no ienaidnieka acīm. Tomēr, ja nepieciešams pacelties virs jūras līmeņa, komandieris sākumā cenšas sameklēt no ledus brīvu vietu jūrā. Ja tas neizdodas, tad nepieciešams veikt rūpīgu manevru, lai salauztu līdz pat 2,5 metrus biezo ledus slāni. 

Foto: AP/Scanpix

Vispirms zemūdene jāpaceļ tik tālu, lai tās augšējais tornis saskaras ar ledus apakšu. Pēc tam tiek izmantots sakompresēts gaiss, lai no zemūdens balasta konteinera aizvāktu jūras ūdeni. Rezultātā zemūdene ar spēku sāk celties uz augšu, salaužot ledu. 

To paveikt trīs zemūdenēm vienā laikā ir īpaši grūti, jo zemūdenes nevar komunicēt viena ar otru. 

Lai arī Krievijas flote šādu manevru paveikusi pirmo reizi, pasaulē tas ir paveikts arī iepriekš. 2018. gadā to izdarīja divas ASV zemūdenes un viena Lielbritānijas zemūdene. 

Katra no Krievijas zemūdenēm bija aprīkota ar 16 ballistiskajām raķetēm, no kurām katra var nest līdz pat sešām individuālām kodolgalviņām.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu