"Brexit": "Sistēmas bērniem" Lielbritānijā draud kļūšana par nedokumentētajiem imigrantiem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: MNStudio, Shutterstock.

Tūkstošiem bērnu, kas Lielbritānijā atrodas pašvaldību aprūpē, var kļūt par nedokumentētiem imigrantiem vai tikt deportēti saskaņā ar sistēmu, kuru Londona un Brisele nodibināja pagājušajā gadā, lai ļautu Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem turpināt dzīvot Lielbritānijā pēc "Brexit".

Otrdien publiskotā pētījumā secināts, ka tikai par 39% bērnu, kuru saknes meklējams ES un kuri kādā brīdī nonākuši pašvaldību aprūpē, iesniegti pieteikumi minētajā ES sistēmā.

Dati no 175 pašvaldībām par laiku no 2020.gada septembra līdz 2021.gada februārim liecina, ka no 3690 bērniem, kuru vārdā šādi pieteikumi bija jāiesniedz, pieteikumi iesniegti tikai par 1426 bērniem.

Termiņš pieteikumu iesniegšanai ir šā gada 30.jūnijs, un aprūpes sistēmā esošo bērnu gadījumā atbildība par pieteikumu iesniegšanu gulstas uz sociālajiem darbiniekiem un aizbildņiem.

Par bērniem, kas atstājuši aprūpes sistēmu un nav sasnieguši 25 gadu vecumu, pieteikumus iesniedz pašvaldība.

Personas, kas līdz noteiktajam termiņam nepieteiksies vai netiks pieteiktas, var tikt atzītas par nedokumentētiem imigrantiem. Tas nozīmē, ka viņi zaudēs tiesības strādāt, saņemt izglītību un pabalstus, atvērt bankas kontu, īrēt mājokli un iegūt autovadītāja tiesības.

Šie cilvēki var arī tikt deportēti.

Organizācija "Children's Society", kas izpētījusi datus par aprūpes sistēmā esošo bērnu situāciju, aicinājusi Lielbritānijas Iekšlietu ministriju šo bērnu gadījumā pieņemt pieteikumus arī pēc 30.jūnija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu