Ziņojums: Pilnīgu dzimumu līdztiesību visā pasaulē izdosies sasniegt vien 2157. gadā (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jauns Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) ziņojums liecina, ka pasaules mērogā pilnīgu dzimumu līdztiesību izdosies sasniegt gandrīz 136 gadu laikā, tas ir, līdz 2157. gadam. Iepriekšējie aprēķini bija ievērojami optimistiskāki, pilnīgas dzimumu līdztiesības sasniegšanai atvēlot 100 gadus, vēsta CNN.

WEF mēra dzimumu līdztiesību četrās kategorijās: ekonomiskajā līdzdalībā un iespējās, izglītībā, veselībā un politiskajās iespējās. Organizācijas dati liecina, ka kopš pagājušā gada politisko iespēju vienlīdzība ir ievērojami pasliktinājusies, bet ekonomiskā līdzdalība ir tikai nedaudz uzlabojusies.

“Mēs ceram, ka šis ziņojums kalpos kā aicinājums valstu vadītājiem rīkoties, lai pieņemtu dzimumu paritāti kā galveno mūsu politikas mērķi. Tas var palīdzēt atjaunot mūsu ekonomiku un uzlabot sabiedrības dzīvi kopumā pēcpandēmijas pasaulē,” ziņojumā raksta WEF pārstāve Sādja Zahidi.

WEF aprēķinājusi, ka kopumā atšķirības starp dzimumiem ekonomiskajos jautājumos ilgs vēl 268 gadus. Šie dati vēl pilnībā neatspoguļo pandēmijas ietekmi, kas varētu pasliktināt situāciju.

“Panākumi virzībā uz pilnīgu dzimumu līdztiesību ir iestrēguši vairākās lielās ekonomikās un nozarēs,” brīdināja WEF. “Tas daļēji ir saistīts ar to, ka sievietes biežāk tiek nodarbinātas nozarēs, kuras vissmagāk skāruši pandēmijas noteiktie ierobežojumi. Tāpat uz sievietēm tiek izdarīts papildu spiediens nodrošināt arī mājas darbus.”

Lai gan sieviešu īpatsvars kvalificētu profesionāļu vidū pieaug, atšķirības starp ienākumiem un nelielais sieviešu skaits vadošos amatos joprojām rada problēmas.

Pandēmijas laikā sievietes ir zaudējušas darbu biežāk nekā vīrieši, un, ekonomikai atjaunojoties, viņas arī lēnāk nekā vīrieši atgūs savus darbus. Kad skolas un citas aprūpes iestādes tika slēgtas, sievietes “nesamērīgi bieži” uzņēmās bērnu aprūpi, mājas darbus un veco ļaužu aprūpi. Tas vairoja stresu un kaitēja viņu produktivitātei.

Tāpat arī Covid-19 paātrinājis automatizācijas un digitalizācijas procesus. Sievietes ir nepietiekami pārstāvētas nozarēs, kas faktiski veicina šādas pārmaiņas, piemēram, informācijas tehnoloģijas, inženierija un mākslīgais intelekts.

“Sievietes lielākajā daļā strauji augošo nozaru ir reti sastopamas, un tas nozīmē, ka mēs saglabāsim vēl lielākas dzimumu līdztiesības problēmas pēc tam, kad mēs izkļūsim no pandēmijas,” teica “Linkedin” globālās sabiedriskās politikas vadītāja Sjū Djūka.

Mazākās plaisas

Dzimumu līdztiesības plaisas vismazākās ir Ziemeļvalstīs. Islande, Norvēģija, Zviedrija un Somija un līderpozīcijās. Ziņojums atspoguļo arī iepriekš veiktos pētījumos paustās bažas. Apvienoto Nāciju Organizācija pagājušā gada septembrī ir aplēsa, ka pandēmijas seku dēļ 47 miljoni sieviešu varētu nonākt nabadzībā.

“Tas ir tāpat kā visa Spānija, kas slīgst nabadzībā,” pirms mēneša CNN novērotājai Bekijai Andersonei sacīja Bila un Melindas Geitsu fonda līdzpriekšsēdētāja Melinda Geitsa. “Tas ir tāpēc, ka sievietes ir spiestas izstāties no darba tirgus.”

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu