Konstatēta ar neonikotinoīdiem kodinātu vasaras rapša sēklu tirdzniecība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rapši. Ilustratīvs attēls
Rapši. Ilustratīvs attēls Foto: EP

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) konstatējis ar neonikotinoīdiem kodinātu vasaras rapša sēklu tirdzniecību, informēja VAAD pārstāvji.

Dienestā skaidroja, ka 1.aprīlī, reaģējot uz saņemto ziņojumu par ar aizliegtām vielām apstrādātu vasaras rapša sēklu tirdzniecību, VAAD sadarbībā ar Valsts policiju Vidzemes reģiona pārvaldi veica operatīvo pārbaudi ar kontroles pirkumu un atklāja neatbilstošu sēklu tirdzniecību Varakļānu pagastā.

Sludinājums par kodinātu vasaras rapša šķirnes sēklu "Perfekt" tirdzniecību pa desmit kilogramu iepakojumiem bija izvietots tīmekļvietnē "SS.LV". VAAD sazinājās ar pārdevēju un ieradās tirdzniecības vietā kādā noliktavā Varakļānu pagastā, kur konstatēja vienu desmit kilogramu maisu Vācijā ražotas ar neonikotinoīdu grupas kodni apstrādātu vasaras rapša sēklu iepakojumu.

Vienlaikus dienestā norādīja, ka pastāv aizdomas, ka bijuši pieejami lielāki daudzumi sēklu iepakojumu.

Pret konkrēto personu uzsākts administratīvā pārkāpuma process, lietas apstākļu izmeklēšanā turpinās sadarbība ar Valsts policiju.

VAAD atgādina, ka kopš 2018.gada Eiropas Savienībā aizliegts tirgot un sēt sēklas, kas apstrādātas ar augu aizsardzības līdzekļiem, kas satur neonikotinoīdu grupas darbīgās vielas tiametoksamu, imidakloprīdu un klotianidīnu.

VAAD aicina lauksaimniekus neiegādāties un nesēt ar augu aizsardzības līdzekļiem, kas satur neonikotinoīdu grupas darbīgās vielas tiametoksamu, imidakloprīdu un klotianidīnu apstrādātas vasaras rapša sēklas.

Gadījumā, ja jums tiek piedāvāts iegādāties šādi apstrādātas vasaras rapša sēklas, VAAD aicina ziņot pa tālruni 29397316 vai tuvākajā VAAD reģionālajā nodaļā.

VAAD ir 1998.gadā izveidota valsts tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu