Mistiskās sliedes uz Zemitāna tilta. Cik ilgi tās vedīs uz nekurieni? (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Рельсы на Земитанском мосту
Рельсы на Земитанском мосту Foto: Скриншот с видео передачи 4.studijas

Daudzi autovadītāji, gājēji un sabiedriskā transporta lietotāji pie sevis noteikti būs uzdevuši jautājumu, uz kurieni ved sliedes, kas redzamas abās Zemitāna tilta pusēs.

Noslēpumainās sliedes ir uzstādītas abos tilta virzienos tuvāk garenass līnijai. Kāda no tām jēga un, vai gadu gaitā tās jelkad ir nesušas tramvaja svaru? Kā raidījumam 4.studija stāsta Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) pārstāve Lelde Rudzika, latviešu pulkveža Jorģa Zemitāna vārdā nosauktais tilts tika nodots ekspluatācijā 1985.gadā un kopš tā laika uz tā ir arī sliedes. Jo pilsētas tēviem bija plāns virzīt tramvaju satiksmi līdz pat Pļavniekiem.

"Tomēr ne reizi tramvajs netika palaists un projekts netika īstenots līdz galam. Sliedes netika demontētas, domājot, ka, iespējams, kādreiz tramvajs tiks palaists. Tomēr satiksme netika atvērta un, lai šīs sliedes tagad demontētu, ir nepieciešams izstrādāt būvprojektu un tad veikt sliežu demontāžu. Departaments šīs sliedes nevar jaukt nost, jo tomēr tas, vai tiks palaists tramvajs vai netiks, ir atkarīgs no Rīgas satiksmes," - tā RDSD pārstāve. 

336 metrus garais Zemitāna tilts tika atklāts 1985.gada 30.decembrī. Kopš tā laika iecere par tramvaja līnijas izveidi no Rīgas centra līdz Pļavniekiem ir zaudējusi aktualitāti. Sapņi un ieceres pagaisa, bet sliedes palika.

Sliedes uz Zemitāna tilta
Sliedes uz Zemitāna tilta Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Iespējams, ka drīzumā tās tomēr tiks novāktas. Kā 4.studijai stāsta Lelde Rudzika, RDSD šī gada laikā plāno sākt tilta projektēšanu un jaunā būvprojekta ietvaros tiks paredzēts tramvaja sliedes no Zemitāna tilta demontēt. "Iespējams, būvprojekts tiks īstenots 2023.- 2024.gadā," saka Rudzika un piebilst, ka Latvijā ir arī citi iesākti un nepabeigti satiksmes infrastruktūras objekti, piemēram, "tilts uz nekurieni".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu