Cilvēki nākotnē varētu kļūt indīgi (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzmaska
Gāzmaska Foto: Unsplash

Vai evolūcijas ceļā nākotnē cilvēkam varētu rasties indes dziedzeri? Jaunā pētījumā zinātnieki atraduši saikni starp siekalu dziedzeriem to agrīnajā attīstības stadijā un daudzu dzīvnieku indes dziedzeriem.

Tā kā siekalas ir kopīgs pavediens, katram, kuram ir siekalu dziedzeri, tie reiz varētu kļūt par indes dziedzeriem. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”, pētnieki centās atrisināt mūžseno jautājumu par to, kā dzīvniekiem attīstījās indes dziedzeri. 

“Orālās indes sistēmas vairākiem mugurkaulniekiem ir evolucionējušas vairākas reizes, ļaujot izmantot unikālas plēsēju nišas. Tomēr kā un kad tās evolucionēja, joprojām nav īsti zināms,” skaidroja pētnieki. 

Pētījumā zinātnieki aplūkoja vairāku tūkstošu gēnu grupu, kas darbojas tandēmā ar indes izdalīšanos no dzīvnieku indes dziedzeriem. Viņi atklāja, ka tie paši gēni ir saistīti arī ar siekalu dziedzeriem un siekalu izdalīšanos citiem dzīvniekiem. 

Atšķirība starp siekalu un indes dziedzeriem neslēpjas pašos gēnos vai mehānismā, bet gan pašā dziedzeru saturā, proti, īpašos proteīnos. Kāpēc inde un indes dziedzeri ir tāda mistērija? Tāpēc, ka zinātnieki to nav pietiekami pētījuši, kā arī inde ir ļoti dažāda un izplatīta. Zinātnieki uzskata, ka eksistē tūkstošiem indīgu dzīvnieku sugu. 

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ir tik grūti atrast indīgo dzīvnieku vienu ģenētisko senci. Šajā gadījumā pētnieki īpaši aplūkoja saikni starp zīdītājiem un rāpuļiem. Pastāv tikai nedaudzi indīgi zīdītāji, turklāt to inde ir citādāka. 

“Piemēram, siekalu dziedzeri lielākajai daļai zīdītāju rada ļoti lielu daudzumu atšķaidīta maisījuma, savukārt čūsku indes dziedzeri ražo dažādu toksīnu koncentrētu mikstūru,” stāstīja pētnieki. 

Tas viss palīdz skaidrot, kāpēc iepriekš šī saikne netika pētīta, proti, indīgo dzīvnieku skaits ir tik milzīgs, ka ir grūti izšķirt kādu kopīgu saikni.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu