Pētījums: Trešdaļai Covid-19 pārslimojušo vēlāk konstatē neiroloģiskus vai psiholoģiskus traucējumus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.

ASV veiktā pētījumā atklāts, ka trešdaļai Covid-19 izslimojušo pacientu pusgadā laikā tiek diagnosticēti smadzeņu vai psiholoģiskie traucējumi. Visbiežāk pēc pārslimošanas konstatēta trauksme un depresija.

Visbiežāk sastopamā bija trauksme (17% pacientu) un garastāvokļa traucējumi (14%), un šie traucējumi parādījās neatkarīgi no tā, cik smagi bija noritējusi slimība.

Insults, demence un citas neiroloģiskās slimības pēc Covid-19 izslimošanas tika konstatētas retāk nekā psiholoģiskie traucējumi, taču tie vienalga tika diagnosticēti biežāk, nekā varētu gaidīt, īpaši starp tiem pacientiem, kuriem bijusi smaga Covid-19 gaita.

Starp pacientiem, kuri ar Covid-19 tika ievietoti intensīvajā aprūpē, 7% pusgada laikā piedzīvoja insultu, savukārt nepilniem 2% tika atklāta demence.

"Mūsu pētījuma rezultāti liecina, ka smadzeņu slimības un psiholoģiskie traucējumi pēc Covid-19 ir sastopami biežāk nekā pēc gripas vai citu elpceļu infekciju izslimošanas," norāda Oksfordas Universitātes psihiatrs un pētījuma līdzautors Makss Takē. 

Akadēmiskajā žurnālā "Lancet Psychiatry" publicētais pētījums balstīts uz 236 379 pacientu datiem. 33,6% pacientu pēc Covid-19 pārslimošanas tika diagnosticēti neiroloģiski vai psiholoģiski traucējumi. 12,8% no tiem šāda veida diagnoze tika uzstādīta pirmoreiz. 

Pacientiem ar smagu slimības gaitu neiroloģiskie un psiholoģiskie traucējumi tika konstatēti biežāk. Starp pacientiem, kuriem bija nepieciešama ārstēšanās intensīvās aprūpes nodaļā, tādu bija teju puse jeb 46,4%.

Pētījuma autoriem neizdevās identificēt bioloģiskos vai psiholoģiskos mehānismus, kas varētu novest pie šāda iznākuma. Taču viņi norāda, ka steidzami nepieciešami vēl citi padziļināti pētījumi, kas vērsti uz neiroloģisko un psiholoģisko simptomu "novēršanu vai ārstēšanu".

To pašu autoru pagājušogad veiktā pētījumā tika atklāts, ka 20% Covid-19 pārslimojušo trīs mēnešu laikā tiek diagnosticēti psiholoģiski traucējumi, norāda aģentūra "Reuters".

"Lai arī individuālā līmenī risks ir salīdzinoši mazs, iespaids uz sabiedrību kopumā varētu izrādīties būtisks," uzsver pētījuma līdzautors, Oksfordas Universitātes psihiatrijas profesors Pols Harisons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu