Pēc neveiksmīgā vakcīnu iepirkuma amatā pazemina VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pēc neveiksmīgā Covid-19 vakcīnu iepirkuma Veselības ministrijas valsts sekretārei Dainai Mūrmanei-Umbraško izteikts rājiens, kā arī pieņemts lēmums pazemināt viņu amatā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Lietas izpēti veikusi disciplinārlietas komisija, kurā nominēti augsti civildienesta ierēdņi no Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Valsts kancelejas, arī Veselības ministrijas. Komisija saskatījusi valsts sekretāres atbildību tajā faktā, ka ministrijā nav ticis nodrošināts caurskatāms un izsekojams process par vakcīnu iegādi un nav bijis kārtības, kā iepērk vakcīnas. Izveidotā darba grupa ir darbojusies bez konkrētām pilnvarām, bez rīkojumiem - tā bijusi ad hoc pēc vajadzības sasaucama darba grupa, kas darbojusies bez protokoliem un dokumentēta procesa, skaidroja ministrs. 

Pavļuts gan piebilda, ka disciplinārlietas komisija nav varējusi izdarīt ticamus secinājumus, ka sakārtotas sistēmas apstākļos tiktu pieņemts cits lēmums. 

Vienlaikus komisija bijusi vienisprātis, ka šajā gadījumā pastāv vairāki vainu mīkstinoši apstākļi - ilgstoša ārkārtas situācija, nestandarta process starptautiskā līmenī ar daudziem nezināmajiem un mainīgajiem, kā arī politiskās vadības, ministres Ilzes Viņķeles, līdzdalība pieņemamajos lēmumos. 

Disciplinārlietas komisija rosinājusi iztiekt Mūrmanei rājienu, un šādu rīkojumu Pavļuts parakstījis jau trešdienas vakarā. 

"Šajā situācijā, kad valsts un sabiedrības interesēm ir nodarīts būtisks kaitējums, ir iedragāta sabiedrības uzticēšanās mūsu spējai pieņemt lēmumus, kas ir sabiedrības veselības interesēs, esmu pieņēmis lēmumu pārcelt valsts sekretāri zemākā amatā un informēšu par pieejamajām izvēlēm," paziņoja ministrs.

Valsts sekretāra vietniecei piedāvāti divi vakanti iestāžu vadītāja vietnieka līmeņa amati.

Pirms rotācijas veikšanas ierēdnim jādod iespējas izvērtēt piedāvājumu. 

"Es personīgi ļoti augsti vērtēju Dainas Mūrmanes-Umbraško pieredzi un profesionalitāti. Šajā grūtajā laikā kopš pandēmijas sākuma un arī pirms tam viņa ir darījusi milzīgu darbu, tostarp brīvdienās un naktīs, tomēr konstatētais disciplinārpārkāpums ir saistīts ar VM iekšējās kontroles sistēmas trūkumiem, darba organizācijas trūkumiem nozarē, un tā ir tieša valsts sekretāra - nozares un ministrijas vadītāja - atbildība. Es uzskatu, ka ministrijas vadībā ir vajadzīgas izmaiņas, lai vairotu sabiedrības uzticēšanos par lēmumiem gan veselības nozarē, gan civildienestā kopumā," sacīja ministrs.

Lai nodrošinātu pēctecību un raitu aizstāšanu, jauns VM valsts sekretārs, visdrīzāk, tiks meklēts VM darbinieku rindās,

ieceļot šajā amatā civildienesta ierēdni ar atbilstošu pieredzi un kompetencēm. Pavļuts gan atteicās pagaidām nosaukt konkrētu pretendentu. 

Henkuzenam - disciplinārlieta

Lai kliedētu bažas par visām pārējām epizodēm, kad Latvija ir iegādājusies kopējā ES vakcīnu iepirkuma ietvaros dažādas vakcīnas, veikta dienesta pārbaude, kurā secināts, ka pērn 22.decembrī Latvija iegādājusies tikai 100 000 no 430 000 pieejamajām Pfizer/BioNTech vakcīnām. 

Tas ir tieši saistīts ar informāciju, kuru valdības sēdē, apspriežot šos jautājumus sniedzis ZVA vadītājs Svens Henkuzens, - viņš kļūdaini informējis, ka Latvijai pieejamas tikai 50-100 00 vakcīnu, kaut arī viņam bijusi informācija par lielāku pieejamo vakcīnu skaitu.

Neraugoties uz to, ka valdība bija devusi uzdevumu VM iegādāties visu pieejamo vakcīnu apjomu, pēc valdības sēdes dots rīkojums iegādāties tikai 100 000 Pfizer/BioNTech vakcīnu. 

Henkuzens bijis neoficiālās darba grupas vadītājs un tādējādi piedalījies valdības sēdēs un lēmumu pieņemšanā. Henkuzenu šim amatam bija nominējusi tā brīža veselības ministre Ilze Viņķele, un šajā procesā ir bijušas iesaistītas arī citas personas, tostarp pati ministre, kas sazinājusies personīgi ar Henkuzenu par šo jautājumu. Galarezultātā šīs vakcīnas nav tikušas pasūtītas un kaitējums sabiedrības interesēm ir nodarīts un skaidri saskatāms.

Pret Henkuzenu ierosināta disciplinārlieta par amata pienākumu un konkrētu uzdevumu nepamatotu nepildīšanu, nolaidīgu vai nekvalitatīvu pildīšanu,

ja tā dēļ nodarīts būtisks kaitējums valsts interesēm. 

Disciplinārlieta izskatāma līdz aprīļa beigām. "Šīs disciplinārlietas centrā ir tieši šī epizode par Pfizer/BioNTech vakcīnu otro neiepirkumu. Vienlaikus dienesta pārbaudes gaitā secināts, ka bijusi vēl trešā epizode, kad Latvija pieteicās uz "Moderna" pamatdevām novembrī, bet neizmantoja iespēju pieteikties uz Moderna vakcīnu papildu devām 21.novembrī. Līdzīgi kā ar Pfizer vakcīnām, arī šis lēmums pieņemts šajā nedokumentētajā ad hoc darba grupā un tā pieņemšana nav skaidri izsekojama," skaidroja ministrs. Visos pārējos gadījumos uz visiem pārējiem vakcīnu veidiem Latvija ir pieteikusies. 

Otrās dienesta pārbaudes ietvaros jaunas personas šajā procesā nav iezīmējušās, bet ir skaidri iezīmējusies tieši ZVA vadītāja personiska loma un atbildība, uzsvēra Pavļuts.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu