Parastie plastmasas savilcēji NASA Marsa pašgājējā? (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Noteikti esi dzirdējis - kamēr NASA kosmosa sacīkšu laikā ieguldīja miljonus, lai radītu pildspalvu, ar kuru var rakstīt kosmosā, padomju astronauti vienkārši izmantoja zīmuli. Tas, protams, ir pamatīgs mīts, tomēr pašos pamatos nav nemaz tik absurds. 

Piemēram, lai savā vietā saturētu Marsa pašgājēju caurulītes un kabeļus, NASA patiesi izmanto savilcējus – ļoti līdzīgus tiem, kurus tu vari iegādāties kaut vai veikalā DEPO. 

Šis fakts nesen samulsināja “Instagram” lietotājus, kas domāja, ka attēls ar Marsa pašgājēja “Curiosity” nodeldētajiem riteņiem un redzamajiem plastmasas savilcējiem ir viltots. 

Šī nav pirmā reize, kad internetu pāršalkušas cilvēku bažas par to, ka NASA izmanto parastos savilcējus. Kad februārī uz Marsa nolaidās pašgājējs “Perseverance”, sociālajos tīklos cilvēki arī pauda bargu kritiku un izbrīnu, rakstīts vietnē "Science Alert".

Ja vēlies saprast, kā parasta plastmasa var pārdzīvot 560 miljonu kilometru ilgu ceļojumu, piezemēšanos uz Marsa 1300 grādu pēc Celsija karstumā un “Curiosity” gadījumā teju deviņus gadus ilgus Marsa skarbos apstākļus un ultravioleto radiāciju, tad esi nācis uz pareizo vietu. 

NASA mierina visus savilcēju entuziastus, ka šie jautājumi viņiem nav sveši un ir rūpīgi apsvērti, pirms uz citu planētu sūtīja ārkārtīgi dārgās zondes. 

Savilcēji, kas lietoti ārpus mūsu planētas, ir izgatavoti no etilēna tetrafluoretilēna (ETFE) sveķiem, kas ir īpaši paredzēti augstām temperatūrām, ultravioletajam starojumam, kā arī spēj izturēt 2000 reižu lielāku radiāciju nekā standarta neilona savilcēji. 

Sākotnēji šie savilcēji tika veidoti zilganzaļā krāsā, lai atšķirtos no parastajiem savilcējiem, tomēr mūsdienās tie tiek izgatavoti, kādā vien krāsā nepieciešams. Kā redzams “Curiosity” gadījumā, lai arī tie ir ļoti izturīgi, tomēr var kļūt netīri.  

Turklāt, izskatās, ka šie savilcēji pat ir pārdzīvojuši pašgājēja alumīnija riteņus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu