VK: Bijuši gadījumi, kad birokrātijas dēļ valsts atbalsts nav sasniedzis mērķi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Covid-19 krīzes laikā Latvijā tiek īstenoti dažādi atbalsta pasākumi gan uzņēmējiem, gan arī iedzīvotājiem, kas palikuši bez darba. Tāpat iepriekš izmaksāts pabalsts ģimenēm ar bērniem. Tomēr arī atbalsta pasākumos ir novērotas nozīmīgas nepilnības.

Valsts kontrolieris Rolands Irklis TVNET tiešsaistes žurnāla Klik raidījumā "Nauda runā" saka, ka Valsts kontrole jau pērn pievērsās pastiprinātai Covid-19 seku mazināšanai paredzēto līdzekļu izlietošanas efektivitātei. Tā rezultātā ir tapuši vairāk nekā 20 starpziņojumi, un daļa ziņojumu vēl ir tapšanas stadijā. Piešķīrumi ir bijuši dažādi, un ir bijusi arī dažāda veida prakse.

“Ir bijuši piešķīrumi, kas saistīti ar epidemioloģiskās situācijas risināšanu, piemēram, sejas masku iepirkums. Vēl bija atbalsts cilvēkiem “frontes pirmajās līnijās”, piemēram, mediķiem, nodrošinot viņiem piemaksas. Tāpat bija atbalsts uzņēmumiem un cilvēkiem, kas cietuši no krīzes, piemēram, dīkstāves pabalsti un sociālais nodrošinājums. Visbeidzot, ir sniegts atbalsts arī nozarēm un konkrētiem ekonomikas virzieniem,” skaidro Irklis.

Ir bijušas daudzas un dažādas pieejas šo līdzekļu piešķiršanai. Ir bijuši gadījumi, kad birokrātijas dēļ atbalsti ir bijuši novēloti vai nav sasnieguši mērķi. Tāpat jāpiemin arī pašvaldību atbalsts, kad pabalstu saņēma arī tās pašvaldības, kas vispār nebija tam pieteikušās.

“Pabalstu saņemšanai bija jāsniedz informācija, kas valsts rīcībā jau ir. Tāpēc šeit bez tās informācijas sniegšanas arī varēja iztikt. Krīzes apstākļos ir labi padarīt birokrātiju vieglāku, lai pabalstu saņemtu visi tie cilvēki, kam tas ir nepieciešams,” norāda Irklis.

Viņš arī piebilst, ka ir vērojamas arī citas galējības, piemēram, nesen piešķirtais pabalsts ģimenēm ar bērniem.

“Nulle birokrātijas, tikai gaidi, kad nauda ieripos kontā. Un pilnīgi noteikti, ka šī nauda nonāks arī pie tādiem sabiedrības locekļiem, kas bez šīs naudas varētu iztikt,” saka Irklis.

Kopumā var secināt, ka nauda ir piešķirta pamatoti, un maz ir tādu gadījumu, kad nav bijis saprotams, kam un kāpēc ir piešķirts kāds pabalsts. Dažos gadījumos ir bijušas situācijas, kad nav skaidra pamatojuma, kāpēc nozare, kas nav cietusi, tāpat ir saņēmusi atbalstu.

Pilnu intervijas ierakstu skaties TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu