Zatlers: Pienācis tas brīdis, kad jābūt tikai divām grupām - cilvēkiem, kas vēlas vai nevēlas vakcinēties (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vakcinācijas tempu kāpināšanai ir pienācis brīdis, kad jābūt tikai divām grupām, proti, cilvēkiem, kas vēlas vai nevēlas to darīt, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņaprāt, vajadzētu atmest principu "jums pienākas, jums pagaidām nepienākas" vakcīna pret Covid-19, jo tiem cilvēkiem, kuri vēlas vakcinēties, tāda iespēja ir jādod pēc iespējas ātrāk, bet tie, kas nevēlas, ir jāatstāj mierā, ar domu, ka viņi varētu pārdomāt savu izvēli.

"Šobrīd galvenais ir dot zaļo gaismu vakcinācijā tiem, kuri to vēlas, lai sasniegtu pēc iespējas lielāku vakcinēto procentu.

Varbūt tā epidemioloģiskā domāšana ir mazliet jāmaina, prioritārās grupas ir aizsargātas, bet vajadzētu vakcinēt arī tos, kuri ir aktīvi," uzskata Zatlers.

Eksprezidents uzskata, ka šobrīd svarīgākais ir vakcinēt tos, kuri pārnēsā vai izplata šo vīrusu, un nepārtraukti jāpatur prātā, ka vakcinācijas process var mainīties visu laiku. "Tomēr valdībai ir jābūt gatavai ļoti aktīvi reaģēt gan uz to, kas notiek ar pašu slimību, gan uz to, kā mainās sabiedrības domas. Tas ir viens no veiksmīgas vakcinācijas priekšnoteikumiem," piebilda Zatlers.

Viņš uzskata, ka tie ģimenes ārsti, kas ir gatavi un vēlas vakcinēt savus pacientus, ir priekšzīme citiem. Tāpēc viņi būtu jāatbalsta un jādod vairāk vakcīnas. "Viņi ļoti labi pārzina savus pacientus un spēs noteikt, kuru var vai nevar vakcinēt, tad atkristu visas tās ieviestās formalitātes, izziņas un īsziņu sūtīšana par to, kuram tā pienākas un kuram ne," sacīja Zatlers.

Tomēr viņš uzskata, ka visus ģimenes ārstus nevar likt "vienā kulītē", jo

ir tie, kuri saprot situāciju, grib palīdzēt sabiedrībai, un tie, kuri neko nesaprot.

"Ir tādi, kuri saviem pacientiem iesaka nevakcinēties, bet tad grūti viņus nosaukt par ģimenes ārstiem. Ja mediķis nesaprot pašlaik esošo situāciju, tad rodas jautājums, kā viņš ārstē citas slimības, un te jau jāaktualizē jautājums par robiem viņa izglītībā," sacīja Zatlers un piebilda, ka šī situācija liks pavērtēt ģimenes ārstu kvalitatīvo darbu un pamazām sākt vērtēt to tālāko darbību medicīnā.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu