Leienai jaunas diplomātiskās ligas, atsakot Zelenska ielūgumam (10)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO, John Thys/Pool via REUTERS

Šomēnes Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena piedzīvoja diplomātisku skandālu, kad vizītē pie Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana viņai nebija sarūpēts krēsls un nācās sēdēt uz dīvāna. Tagad atklātībā nācis diplomātiskā protokola pārkāpums no pašas Leienas puses, kas saistīts ar atbildi Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ielūgumam, vēsta izdevums "Politico".

Zelenskis bija Leienai nosūtījis vēstuli, uzaicinot EK prezidenti uz Ukrainas neatkarības 30.gadskārtas svinībām Kijevā un pirmo "Krimas platformas" samitu, kura mērķis ir parādīt atbalstu Ukrainas teritoriālajai nedalāmībai pēc tam, kad Krievija 2014.gadā okupēja pussalu.

Taču ES diplomātu aprindās sašutumu izraisījis tas, ka atbildes vēstuli, kurā ielūgums tika noraidīts, savā vārdā un ar savu parakstu nosūtīja Leienas biroja vadītājs Bjērns Seiberts, nevis pati Leiena. Saskaņā ar protokolu vēstulei būtu jābūt parakstītai ar Leienas vārdu.

"Prezidente fon der Leiena lūgusi nodot viņas vēlējumus, lai samits noris veiksmīgi, kā arī apsveikumus jums un Ukrainas tautai šajā svarīgajā jubilejā," teikts Seiberta vēstulē.

ES diplomātus arī nav pārliecinājis vēstulē nosauktais atteikuma iemesls - pārāk aizņemts darba grafiks. Neatkarības gadadienas svinības un samits Kijevā plānots 23. un 24. augustā, kad Briselē un ES institūcijās ir atvaļinājumu laiks.

Jāpiezīmē, ka Leienas atteikumu iespējams interpretēt kā atbalsta trūkumu Ukrainai laikā, kad Krievija pie tās robežām sapulcinājusi lielāko karavīru skaitu kopš 2014.gada.

EK runasvīrs norādījis, ka institūcijai nav komentāru par EK korespondenci ar valstīm, kuras nav ES dalībvalstis.

Vēstule datēta ar 7.aprīli - dienu pēc tā dēvētās "Dīvāngeitas". Leiena, kopā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu Ankarā tiekoties ar Erdoganu, tika atstāta bez krēsla. Tikšanos Leiena aizvadīja nevis līdzās Turcijas un ES karogiem ar Mišelu un Erdoganu, bet gan uz tuvējā dīvāna pretī Turcijas ārlietu ministram.

Mišels vēlāk sacīja, ka nožēlojot savu rīcību neveiklajā situācijā.

Atbilde uz Zelenska vēstuli ir vēl viens gadījums, kad skaidri iezīmējas ES augstāko amatpersonu Leienas un Mišela atšķirīgās pieejas ārpolitiskajiem jautājumiem. Mišels martā bija vizītē Ukrainā, kuras laikā apmeklēja okupēto teritoriju kontakta līniju. Vizītes laikā Zelenskis uzaicināja Mišelu uz Ukrainas neatkarības gadadienas svinībām, un Mišels uzreiz apsolīja, ka centīsies ierasties, pat ja tādēļ nāksies mainīt vasaras atvaļinājuma plānus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu