No +26 līdz -6 grādiem nepilnas nedēļas laikā: Francijas vīna darītājiem nodarīts liels posts

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Viena no lielākajām Francijas eksporta industrijām varētu saskarties ar ļoti postošām sekām pēc neparasti spēcīgā sala, kas mēneša sākumā piemeklēja Franciju. Valsts vīna darīšanas nozare jau tā ir cietusi no ASV muitas tarifiem un pandēmijas sekām, vēsta CNN.

Spēcīgais sals, kas aprīļa sākumā piemeklēja Franciju, ir ietekmējis vairāk nekā 80% no vīnogu laukiem. “Atsevišķos reģionos ražas zaudējums varētu būt 25% - 50% robežās,” norādīja Eiropas Vīna kompāniju komitejas pārstāvis.

Tiek norādīts, ka smagākās sekas varētu būt Bordo, Burgundijas, Šampaņas, Provansas un vairākos citos reģionos.

“Dažos reģionos [šogad] būs ļoti, ļoti maza raža. Sals Ronas reģionā bija spēcīgākais pēdējā pusgadsimta laikā,” sacīja Ronas reģiona vīna darītāju organizācijas pārstāve Anne Kolomba.

Vīna darītāji sala laikā centušies uzturēt siltumu vīnogu audzētavās, izmantojot sveces un sildītājus, taču lielākajā daļā gadījumu tas nav ļāvis aizsargāt vīnogulājus.

“Ļoti slikti ir tas, ka daļa ražas jau ir zaudēta. Pagaidām ir grūti spriest, cik liela ražas daļa ir gājusi bojā, bet jebkurā gadījumā, vīna darītājiem tā ir traģēdija,” norāda Bordo Vīna padomes komunikācijas direktors Kristofs Šato.

Zemnieki norāda, ka ne tikai vīna darīšanas nozarei būs zaudējumi – arī biešu un rapšu raža šogad spēcīgā sala dēļ būs mazāka, nekā plānots.

2020. gadā Francijas vīna eksporta apjoms kritās par teju 14%, un tā apjoms bija 12,1 miljards eiro. Kritums skaidrojams ar ASV noteiktajiem muitas tarifiem, kā arī ar Covid-19 pandēmiju. Tomēr aprīļa sākumā piedzīvotais sals šī gada rezultātus varētu padarīt vēl vājākus.

“Francijā marta beigās un aprīļa pirmajās dienās bija rekordliels siltums. Pēc tam lielā daļā Eiropas bija vērojams “brutāls arktisko gaisa masu ieplūdums”, kā dēļ Lieldienas bija ļoti aukstas,” skaidro CNN meteorologs Čads Meiers.

Tiek norādīts, ka gaisa temperatūra Šampaņas reģionā marta beigās sasniedza pat +26 grādus, bet nepilnu nedēļu vēlāk tā bija noslīdējusi līdz -6 grādu atzīmei. Maiers piebilst, ka Francijā gaidāms vēl viens aukstuma vilnis, kam gan nevajadzētu būt tik smagam kā iepriekšējam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu