Digitālās nodarbinātības platformas un kā tās mainījušas darba tirgu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Līdz šim ir relatīvi maz runāts par to, ko straujā digitālo platformu izaugsme nozīmē darba tirgum un nodarbinātībai kopumā. Tomēr jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, tādēļ politikas veidotājiem un regulatoriem ir ļoti svarīgi rast atbildes uz tiem.

Kas ir platformu radītā nodarbinātība? Dažādas digitālās platformas ir vietas, kas ļauj attālināti apvienot gan ražotājus, gan patērētājus, kuri iegūst gan dažādas preces, gan pakalpojumus. Nodarbinātības jomā tas nozīmē, ka ir cilvēki, kas palīdz sniegt konkrētajā platformā paredzētos pakalpojumus, piemēram, piegādā ēdienu.

Digitālās darba platformas atšķiras no tradicionālajām nodarbinātības formām, jo tajās nereti nav noteikts konkrēts darba laiks, kā arī – nav izteikti hierarhiska struktūra (nav priekšnieku un padoto). Šajās platformās lielu nozīmi spēlē lietotņu algoritmi, un tajās strādājošiem faktiski ir vienādas iespējas.

SDO ziņojums koncentrējas uz diviem galvenajiem digitālās nodarbinātības tipiem. Uz atrašanās vietu balstītās platformas nodrošina darbu vai pakalpojumus konkrētā fiziskā teritorijā. Piemēram, tie ir piegādes pakalpojumi, taksometri, kā arī dažādi cita veida pakalpojumi, piemēram, remonts.

Tīmeklī balstītās platformas nosedz uzdevumus, kuru veikšanai nav svarīga atrašanās vieta. Šos uzdevumus var izpildīt no jebkuras vietas pasaulē. Piemēram, tas attiecas uz video montāžu, tulkošanu, finanšu pakalpojumiem, datu analītiku, kā arī programmatūras izstrādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu