"Ja Navaļnijs nomirs, nebūs jautājumu, kurš ir vainīgs." Rietumu mediji un slavenības pauž atbalstu Navaļnijam (19)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo/File Photo

Gan ASV ietekmīgākie mediji, gan arī vairāki desmiti Rietumvalstu slavenību pauduši prasību, lai pie ieslodzītā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija tiktu pielaisti mediķi un lai viņam tiktu sniegta vajadzīgā medicīniskā palīdzība.

Navaļnijs pašreiz atrodas cietumā Vladimiras apgabalā, kur turpina badastreiku. Viņa ārsti sestdien paziņoja, ka Navaļnija veselības stāvoklis ir strauji pasliktinājies un viņam kuru katru brīdi var apstāties sirdsdarbība.

Laikraksta "The New York Times" redakcionālā padome publicējusi paziņojumu, kurā vēršas pie Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina, aicinot pielaist pie Navaļnija mediķus, novērtēt opozicionāra veselības stāvokļa smagumu un nepieciešamības gadījumā ievietot viņu intensīvās ārstniecības nodaļā.

"Šis lēmums ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina rokās, un viņam vajadzētu nekavējoties sniegt savu piekrišanu. Ļoti iespējams, ka Putins labprāt atbrīvotos no sava iedarbīgākā kritiķa - kā atceramies, Navaļnija kunga pašreizējā situācija aizsākās, kad Kremļa rokaspuiši centās viņu nogalināt ar militāru nervu indi. Navaļnijs pēc šī uzbrukuma tik tikko izdzīvoja," teikts "The New York Times" rakstā. "Taču Putina kungam jāsaprot - ja Navaļnijs aizies bojā darba kolonijā, tas apstiprinās Putina kunga reputāciju kā "slepkavniekam" (prezidents Baidens nesen norādīja, ka piekrītot šim apzīmējumam) un atriebes kāram despotam, kurš gatavs uz pilnīgi jebko, lai izrēķinātos ar saviem kritiķiem."

Laikraksts arī norāda - ņemot vērā mēģinājumu noslepkavot Navaļniju, nevar ticēt nevienam oficiālam cietuma atzinumam.

"Ja Navaļnija kungs nomirs, nebūs nekādu jautājumu par to, kurš ir vainīgs, un maksāt nāksies augstu cenu," uzsvērts rakstā.

9.aprīlī ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā laikraksts "The Washington Post", taču tas bija adresēts nevis Putinam, bet gan ASV un citu Rietumu valstu augstākajām amatpersonām. Raksta autori aicina neaprobežoties ar esošajām sankcijām pret Krievijas amatpersonām un organizācijām, bet turpināt piemērot sankcijas saskaņā ar "Magņitska likumu", piemērojot tās Krievijas oligarhiem un to ģimenēm - iesaldējot ārvalstu aktīvus un liedzot ieceļošanu, līdz Navaļnijs tiks atbrīvots.

"Tā izskatās pēc stratēģijas, kurai būtu cerības uz panākumiem," raksta "The Washington Post".

Atbalstu Navaļnijam aprīlī pauduši arī tādi izdevumi kā "The National Review", "La Nacion", "Le Monde" un citi.

Sestdien vairāki desmiti slavenu rakstnieku, mākslinieku un akadēmisko aprindu pārstāvju Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Itālijas laikrakstos publicēja atklātu vēstuli, kurā pieprasīja Putinam "nekavējoties sniegt Navaļnijam ārstēšanu un aprūpi, kas viņam nepieciešama nekavējoties un kura turklāt viņam ir jānodrošina saskaņā ar Krievijas likumdošanu".

Vēstules parakstītāju vidū ir aktieri Benedikts Kamberbačs un Džūda Lovs, grupas "Radiohead" solists Toms Jorks, kinorežisors Dž.Dž.Abramss un pieci Nobela prēmijas literatūrā laureāti, tai skaitā rakstniece Svetlana Aleksijeviča.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

31.martā viņš cietumā pieteica badastreiku, pieprasot pienācīgu medicīnisko aprūpi un iespēju konsultēties ar neatkarīgiem mediķiem, kuriem viņš uzticas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu