Kāpēc Ketrīnas kāzu kleita aizvien ir vispopulārākā pasaulē? Kāzu kleitas noslēpums (1)

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Gandrīz desmit gadus pēc karaliskajām kāzām ‘Keitas Midltones kāzu kleita’ joprojām ir viena no visvairāk Google meklētajām kleitām pasaulē. Elegantais mežģīņu izšuvums, kuru Sāra Bērtone ir izstrādājusi modes zīmola "Alexander McQueen" paspārnē, pasaulei atgādināja Greisas Kellijas 1956. gada kāzu kleitu un kopš tā laika ir iedvesmojusi neskaitāmas līgavas.

Kembridžas hercogu 10. kāzu gadadienai par godu rubrikā "Kleitu stāsti" aplūkosim ikonisko Ketrīnas līgavas kleitu, kuru 2011. gada 29. aprīlī ieraugot, pasaule aizturēja elpu... Britu modes zīmola "Alexander McQueen" darinātā kāzu kleita mūžam simbolizēs pasakas cienīgu stāstu par princi un princesi, kas reiz kļūs par karali un karalieni!

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kurš darinās līgavas kleitu - liels noslēpums!

Līgavas kleitas dizains un tās autora vārds tika turēts noslēpumā līdz pēdējam brīdim. Šis noslēpums kļuva arī par derību iemeslu! Beidzot priekškars bija kritis un sabiedrībai tapa zināms, ka skaisto kleitu darinājusi pāragri nāvē aizgājušā britu dizainera Aleksandra Makvīna modes nama vadošā māksliniece Sāra Bērtone.

"Mis Midltone vēlējās, lai kāzu kleitu darinātu britu zīmols "Alexander McQueen," pils atklāja publiskā ziņojumā par Viljama un Keitas kāzu dienu. "Mis Midltone vēlējās, lai viņas kleitā apvienotos senas tradīcijas un mūsdienīgums "Alexander McQueen" mākslinieciskajā redzējumā."

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kleita radīta, iedvesmojoties no Viktorijas laika

Ziloņkaula satīna kleitas ņieburs radīts, iedvesmojies no Viktorijas laikmeta korsetes, kas nozīmē, ka tas jostasvietā ticis cieši sašaurināts un nedaudz polsterēts zem vidusdaļas. Tā ir arī īpašā "Alexander McQueen" modes nama iezīme. 

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Īru mežģīnes darina karaliskā rokdarbu skola

Mežģīņu izšuvumi uz kleitas ņiebura un svārku daļas ir Karaliskās rokdarbu skolas absolventu meistardarbs.

Lai mežģīnes un diegi būtu sārti balti, šuvēji ik pēc trīsdesmit minūtēm mazgāja rokas un ik pēc trim stundām atjaunoja adatas.

Piecdesmit šuvēji kāzu kleitā izmantoja Carrickmacross mežģīņu tehniku, kas radusies 1820. gadā Īrijā. Bet kleitas apakšmala darināta franču Chantilly mežģīņu tehnikā. Franču mežģīnes Chantilly bija vienīgā kleitas sastāvdaļa, kas nav tapusi Lielbritānijā. 

Mežģīnēs saskatāmi Tjudoru rožu, dadža narcišu ziedu un trejlapu āboliņa izšuvumi. Attiecīgi - Anglijas, Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas nacionālie ziedi.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

"Mēs visi sēdējām deviņos vakarā studijā un gaidījām, kad kleita atgriezīsies ar pēdējiem pielāgojumiem," atceras viena no izšuvējām, vārdā Hloja. "Mēs vēl nebijām pabeiguši mežģīņu izšuvumus. Tās bija atstātas vaļīgās šuvēs, lai varētu pielāgot pēc pēdējās piemērīšanas. Kleitu pabeidzām desmitos vakarā, kad Sāra vēlreiz smalki to pārbaudīja. Tad mēs visu rūpīgi sakrāmējām un nodevām puisim, kurš aizveda kleitu pie Keitas. Pēc tam devāmies uz krogu pelnīti iedzert!"

Izšuvēja Amanda atklāj, cik ļoti slepeni viss darināts: "Mēs zinājām, kam tas paredzēts, bet tas bija ļoti slepeni - mūs slēpa necaurspīdīgi aizkari, un apkopējas netika ielaistas istabā. Durvju kods tika regulāri mainīts."

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kleitas velce gandrīz 3 metrus gara

Precīzāk -  divus metrus, 70 centimetrus gara. Kaut arī Ketrīnas kāzu kleitas velce radīja romantisku ainu Vestminsteras abatijas ejā, tās garums, salīdzinot ar princeses Diānas velci, bija vien nieks! Princeses Diānas kleitas velce bija gandrīz 8 metrus gara. Vesela komanda locīja garo kleitas aizmuguri, lai tā ievietotos stiklotajā svētku karietē.

Kaut kas sens, kaut kas jauns un kaut kas zils

Kā zināms, britiem ir teiciens, ka līgavas tērpā ir jābūt kaut kam senam, kaut kam jaunam, aizlienētam un kaut kam zilam. Šķiet, arī Keita ir ievērojusi šo tradīciju, jo Cartier Halo tiāru viņas tērpam ir aizlienējusi pati karaliene Elizabete II, kas ir ļoti cienīgs žests.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Šī skaistā tiāra ir arī ar ļoti senu vēsturi - Karalienei Mātei tiāru uzdāvināja viņas vīrs, karalis Džordžs VI 1936. gadā.  Vēlāk, kad meitai Elizabetei II palika 18 gadi, Karaliene Māte šo skaistumu nodeva mantojumā viņai. Kad precējās mazdēls, princis Viljams, vecmāmiņa izlēma, ka viņa līgava ir tiesīga kāzu dienā rotāties ar Karalienes Mātes tiāru.

Tiārā iestrādāti 739 apaļi un 149 bagetes formas briljanti.

Zilo krāsu minimāli varējām vērot Keitas auskaru safīros. Šo dārglietu līgavai dāvāja viņas vecāki, un auskari ir darināti sena britu simbola - ozolzīļu formā.

Bet runā, ka Sāra Bērtone kāzu kleitas iekšpusē esot piešuvusi arī zilu lenti.

Kā Greisa Kellija

Bagātīgais mežģīņu izšuvums pasaulei atgādināja Greisas Kellijas 1956. gada kāzu kleitu, kurā aktrise jāvārdu teica Monako princim, tā ieprecoties Monako karaliskajā ģimenē. 

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Keitas kāzu kleita
Keitas kāzu kleita Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Pat kājās rokdarbs!

Šajā dienā neredzējām hercogienes kāzu apavus, taču zināms, ka tos ar rokām darināja "Alexander McQueen" komanda un tie bija zempapēžu apavi, kas izgatavoti no ziloņkaula krāsas satīna un rotāti ar rokām izšūtām mežģīnēm.

Modes kritiķi uzsver, ka Keita ir iepriekš trenējusies nest savu līgavas tērpu, kas neesot nemaz tik vienkārši. Bet domājams, ka vairāk nācās pasvīst princim Viljamam, jo bija jāatpogā 58 sīkas podziņas kleitas aizmugurē!

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Keitas kāzu kleita
Keitas kāzu kleita Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu