Mazie un vidējie uzņēmumi aicināti pieteikties atbalstam no fonda "Idejas stiprākam uzņēmumam" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Freedomz, Shutterstock.

Mazie un vidējie uzņēmumi līdz 31.maijam aicināti pieteikties atbalstam no Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Savienības (ES) Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) izveidotā fonda "Idejas stiprākam uzņēmumam", pavēstīja Patentu valdes intelektuālā īpašuma informācijas centra pārstāve Katrīna Gulbe.

Viņa skaidroja, ka 20 miljonu eiro fonds izveidots, lai palīdzētu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem apzināt un aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības, kā arī atbalstīt ES ekonomikas atveseļošanos.

Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem iespējams pieteikties diviem pakalpojumiem.

Tostarp iespējams pieteikties 50% līdzfinansējuma saņemšanai preču zīmju un/vai dizainparaugu pamatmaksai par pieteikumu iesniegšanu jebkuras ES dalībvalsts, reģionālā vai ES līmenī. Šis pakalpojums paredz, ka uzņēmumam ir iespēja atgūt 50% no pieteikuma pamatmaksas par vienu vai vairākām preču zīmēm un/vai dizainparaugiem.

Uzņēmums nevarēs atgūt 50% finansējumu, ja pirms preču zīmes/dizainparauga pieteikšanas nebūs pieteicies kādā no "Idejas stiprākam uzņēmumam" posmiem un tajā saņēmis apstiprinājumu par kvalificēšanos noteikumiem un apstiprinājumu - EUIPO parakstītu lēmumu par dotācijas piešķiršanu.

Tāpat iespējams pieteikties 75% līdzfinansējuma saņemšanai intelektuālā īpašuma priekšizpētes pakalpojumam. Šis pakalpojums nosaka, ka intelektuālā īpašuma eksperts izpēta konkrēta uzņēmuma uzņēmējdarbības modeli, produktus un/vai pakalpojumus, kā arī izaugsmes plānus, lai izstrādātu stratēģiju uzņēmuma vajadzībām. Plānots, ka pakalpojums palīdzēs izlemt, kādas intelektuālā īpašuma tiesības uzņēmums varētu pieteikt, vai kā plānot stratēģiju nākotnē.

Intelektuālā īpašuma priekšizpētes pakalpojuma attiecināmās izmaksas Latvijai ir 700 eiro, bet ar fonda starpniecību uzņēmumam ir iespēja atgūt 75% no pakalpojuma izmaksām.

Uzņēmums gada laikā var iesniegt pieteikumu katram pakalpojumam vienu reizi. Ja pieteikums iesniegts tikai vienam pakalpojumam vienā posmā, var pieteikties arī otram pakalpojumam nākamajā posmā. Pretendentam, piesakoties atbalstam, būs jāapliecina, ka nav pieteicies vai nav jau saņēmis valsts vai ES finansējumu tiem pašiem pakalpojumiem vai daļai no pieprasītajiem pakalpojumiem.

Katram uzņēmumam var tikt atmaksāti ne vairāk kā 1500 eiro, neatkarīgi no pieprasīto darbību veida.

Latvijas Patentpilnvarnieku asociācijas prezidents Jevgeņijs Fortūna skaidroja, ka fonds un programma ne tikai palīdz iegūt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem daļēju finansējumu attiecīgajām darbībām, bet arī nodrošina mazos un vidējos uzņēmumus ar izvēlētajiem pieredzējušiem un apmācītiem ekspertiem, kas palīdz identificēt stiprās un vājās puses uzņēmuma intelektuālā īpašuma aizsardzības stratēģijā, kā arī iegūt jaunu informāciju, kas ir pielāgota konkrētā uzņēmuma situācijai un vajadzībām.

"Fonds "Idejas stiprākam uzņēmumam" ir labs atspēriena punkts maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas vēlas veikt savu intelektuālā īpašuma tiesību auditu, izstrādāt savu intelektuālā īpašuma stratēģiju vai pieteikt preču zīmes un dizainparaugus reģistrācijai nacionālajā, reģionālajā vai ES līmenī," pauda Fortūna.

Šā gada laikā plānoti vēl divi pieteikšanās posmi no kuriem viens būs jūlijā, bet vēl viens - septembrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu