Vācijā ierosinātā lietā Lukašenko apsūdz noziegumos pret cilvēci (10)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Sputnik/Alexander Astafyev/Pool via REUTERS

Desmit baltkrievi Vācijas tiesā iesnieguši prasību, kurā Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko apsūdz noziegumos pret cilvēci, vēsta raidorganizācija RFE/RL.

Advokāti norādījuši, ka prasības iesniedzēji ir "spīdzināšanas upuri".

Prasība iesniegta Karlsrūes tiesā pret Lukašenko un Baltkrievijas drošības dienestu pārstāvjiem. Advokāti norāda, ka ne Lukašenko, nedz drošības dienestu darbinieki Baltkrievijā netiks saukti pie atbildības par pārmērīgu spēka lietošanu pret aizturētajiem un to spīdzināšanu, tāpēc tie aicina Vāciju veikt neatkarīgu izmeklēšanu par šiem pārkāpumiem.

Juristi atsaucas uz tā dēvēto universālo jurisdikciju, kas ļauj iztiesāt starptautisko likumu pārkāpumus pat tad, ja tie izdarīti citās valstīs.

"Kopumā varasiestāžu rīcību var nosaukt tikai un vienīgi par brutālu," teikts advokātu paziņojumā.

Pagājušā gada augustā pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā aizsākās plaši protesti, ko varasiestādes vardarbīgi apspieda. Tika aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, un daudzi pēc tam stāstīja par aizturēšanas laikā piedzīvoto vardarbību. Vairāki protestētāji tika nogalināti.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kura pašlaik dzīvo Lietuvā, prasības iesniegšanu vērtēja pozitīvi. "Baltkrievijā nebūs iespējams izvairīties no soda par pastrādāto, un šodienas ziņas ir skaidrs piemērs," viņa sacīja.

Vācijas kanclere Angela Merkele solījusi, ka Vācija "neaizmirsīs" Baltkrievijas cietumos ieslodzītos opozicionārus.

Baltkrievi, kuriem draud "akūtas briesmas", ir gaidīti Vācijā, norādīja Merkele.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu