Vienīgais veids kā pieveikt Covid-19 pandēmiju, ir imunizēt pietiekami lielu daļu cilvēku visā pasaulē. Pašreizējo epidemioloģisko realitāti vislabāk raksturo sauklis “neviens nav drošībā, līdz mēs visi esam drošībā”. Jauni uzliesmojumi var radīt jaunus “SARS-CoV-2" vīrusa paveidus, kas ir noturīgi pret vakcīnām, liekot mums visiem atgriezties pie lokdauna. Ņemot vērā jaunas vīrusa mutācijas Indijā, Brazīlijā, Dienvidāfrikā, Lielbritānijā un citviet, šādi draudi nav tikai teorētiski.

Farmācijas kompānijas norāda, ka patentu atcelšana nemaz neesot nepieciešama, jo jau esošā PTO kārtība esot pietiekami elastīga, lai nodrošinātu piekļuvi tehnoloģijām. Tajā pašā laikā farmācijas nozare uzsver, ka patentu atcelšana nemaz nebūšot efektīva, jo daudziem ražotājiem attīstības valstīs trūkstot visa nepieciešamā, lai veiktu vakcīnu ražošanu lielos apmēros. Papildus tam farmācijas nozare arī uzskata, ka patentu atcelšana varētu izrādīties pat pārāk efektīva un radītu situāciju, kas negatīvi ietekmētu citu medikamentu attīstību nākotnē, samazinātu medikamentu izstrādātāju peļņu, kā arī radītu Krievijai un Ķīnai ģeopolitiskas priekšrocības konkurences cīņā ar Rietumiem.

Saprotams, ka patentu atcelšana nozīmētu strauju vakcīnu ražošanas apjoma un vakcīnu pieejamības palielināšanos. Savukārt tas nozīmētu vakcīnu cenas kritumu, kas nozīmētu arī farmācijas kompāniju peļņas samazināšanos. Tieši tāpēc farmācijas kompānijas tik ļoti asi iebilst pret patentu atcelšanu. Farmācijas nozare arī baidās, ka Covid-19 vakcīnas patentu atcelšana radīs tai nevēlamu precedentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X